El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

17 de gener de 2021
0 comentaris

Més entrades per a unes Cròniques negres del català a l’escola

 

Preparant la quarta reimpressió del llibre, malauradament m’he vist obligat a incorporar-hi més entrades. Jo que, il·lusament, deia a l’epíleg que “a partir d’aquí, només els catalans hem de decidir, si ens deixen, si aquestes cròniques negres continuen o, finalment, si som nosaltres els qui decidim tancar-les”. Ho vaig escriure abans de les agressions de la policia espanyola -ara sembla que els culpables siguem els que vam rebre-, de la repressió judicial espanyola i de l’assumpció per part de la majoria dels partits parlamentaris d’alguns dels postulats de Ciudadanos sobre la llengua a l’escola -de fet, és el que quedarà d’aquest partit que tant de mal ha fet a la convivència a Catalunya (i  a les Illes Balears i al País Valencià).

2019

El català, llengua de l’espai educatiu?

“Som veïns de la Escola […], escola concertada situada al carrer […] de Barcelona. Tenim accés sonor als patis i passadissos de la dita escola.

A part del soroll que produeix la proximitat dels patis als nostres habitatges, volem posar en coneixement d’aquest Departament la quasi nul·la utilització del català per part del professorat fora de l’aula. El 90% de l’idioma usat per part dels mestres a les escales, o al pati, o quan s’avisa o renya un alumne, són en castellà.

Ja es prou preocupant el poc us que en fan els nens i nenes fora de classe, com perquè els mestres no donin exemple i es dirigeixin als alumnes en català.”

Denúncia a la bústia de contacte del Departament d’Educació.

 

2020

El ministre de l’Educació Nacional (francesa) coneix la realitat sociolingüística de les llengües que no són el francès?

Durant els debats sobre la reforma escolar al Senat francès del 21 de maig, el ministre Jean-Michel Blanquer ataca frontalment l’ensenyament basat en la immersió lingüística en les llengües dites “regionals” que es fa a les escoles de La Bressola, de Catalunya Nord, i per les altres xarxes d’immersió de la Bretanya, el País Basc, Occitània i Alsàcia.

En les seves declaracions, el ministre acusa aquestes metodologies d’ensenyament i d’aprenentatge de formar infants monolingües en la llengua “regional”, cosa la qual, segons ell, va en contra del francès.

S’anuncien cicles formatius de grau mitjà en castellà, sense vergonya

Malgrat que la normativa deixa molt clar que el català és la llengua de l’ensenyament no universitari, per tant, l’FP inclosa, el Campus docent de Sant Joan de Déu anuncia que al CFGM de Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAI) es farà la docència en llengua castellana.

Font: https://www.santjoandedeu.edu.es/cicles-formatius/grau-mitja-tcai-virtual [data de consulta: 3 d’abril de 2020].

 

La justícia obliga que almenys el 25% de l’ensenyament a Catalunya sigui en castellà

“L’obligació de la Generalitat de Catalunya d’adoptar les mesures necessàries per tal que garanteixi que tots els alumnes rebin de manera efectiva i immediata l’ensenyament mitjançant la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determini, que no podran ser inferiors al 25% en un i altre cas”.

“Aquesta presència mínima ha estat fixada per la jurisprudència en un ús vehicular mínim del 25% de les hores lectives que, a més de l’ensenyament de la pròpia llengua oficial, ha d’incloure íntegrament almenys el d’altra matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàleg”.

Resolució de la secció cinquena de la sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, arran d’un recurs interposat por l’Advocacia de l’Estat, en nom del Ministeri de Educació, Cultura y Esport, contra diverses resolucions del Departament d’Educació en matèria d’ús de las llengües vehiculares en l’ensenyament.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!