El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

10 d'abril de 2009
0 comentaris

Mapa dels pobles del món

L’entitat bretona Eurominority, amb la col·laboració del CIEMEN, del recentment creat Grup d’Estudis Terra i Cultures, del Groupement pour les Droits des Minorités, del Bannieloù Breizh i de Móndivers, acaba de publicar un pòster on poden trobar els 700 pobles (nacions en diríem en molts llocs) numèricament més gran dels, aproximadament, 6000 pobles que es calcula que hi ha en el món. Certament, una feina magnífica, i complicadíssima, que us comentem en el text de l’apunt.

Podeu adquirir-lo a:

Rocafort 242, bis
08029 Barcelona
Catalunya

Tel. +34 93 444 38 00
Fax. +34 93 444 38 09

www.ciemen.cat
ciemen@ciemen.cat

El CIEMEN és obert al públic dins del següent horari:
Dilluns a Divendres: de 9 a 14 h i de 16 a 19h

La feina d’aquesta entitat, que ja ha publicat altres mapes molt i molt interessants, com, per exemple, 100 nacions europees o Pobles minoritaris d’Europa, conjuntament amb les altres entitats col·laboradores, entre les quals, sens dubte, cal destacar el CIEMEN i la web Móndivers, es pot qualificar, sense embuts, d’ingent.

Com dèiem, en el mapa trobarem els 700 pobles del món amb més nombre de persones, agrupats, quan és possible, per famílies lingüístiques (es fa mitjançant colors). Cal destacar que en alguns continents, especialment Amèrica (i també Àfrica, en el cas dels afrikaners, i Austràlia) també s’hi fa constar el nom de les principals poblacions noves que s’hi han assentat, producte del colonialisme dels segles darrers. En contextos especialment rics pel que fa a la diversitat lingüística (Amèrica Central, Àfrica central i del sud, subcontinent indi, Caucas…) es recorren a números que es concreten en diverses bafarades, amb la qual cosa es soluciona el tema dels noms en territoris relativament petits.

Un mapa que permet visualitzar un món divers, plural, molt més plural del que ens han fet creure, i que permet reflexionar sobre fets com el que la diversitat a Europa, o si voleu fins i tot a la península ibèrica, és molt més menor que la que trobem a bona part del món, per sorpresa dels que creuen que a l’Estat on ens ha tocat viure se’n fa un xic massa, d’això de la diversitat de llengües, i que voldrien la grisor de tons de la uniformitat.

El mapa es presenta en anglès, bretó i català i el títol en una trentena de llengües.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!