El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

15 d'octubre de 2010
0 comentaris

La llengua amaziga al Marroc

Fa poc presentàvem el mapa de la llengua amaziga i de les llengües del seu entorn, que ens ajudava a situar aquest idioma en el seu context mediterrani i nord-africà. Per completar la informació sobre l’amazic, el mateix autor també ens ofereix el mapa “La llengua amaziga al Marroc”, atès el gran nombre de persones que viuen al nostre país que procedeixen d’aquest estat nord-africà.
(…)

Tot i que els amazigòfons es troben extesos, a causa de processos -recents- d’immigració, per tot l’Estat marroquí (consulteu el document adjunt, on trobareu el percentatge de població amazigòfona que hi havia el 2003 a les diverses comunes -municipis- marroquines), en aquest mapa trobareu els diversos territoris on l’amazic és la llengua de la població autòctona (l’amazic ha anat retrocedint territorialment per la pressió de l’àrab -de fet, l’àrab dialectal de la zona, el darija, no deixa de ser un àrab amb un fortíssim substrat amazic).

En el mapa trobareu també els tres grans blocs dialectals de l’amazic al Marroc: el rifeny (tarifit), beràber o tamazight (aquest darrer és el nom global de la llengua), taixelhit (conegut pels noms àrabs i afrancesats chelha i chleuh).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!