El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

26 de setembre de 2013
0 comentaris

En suport de la comunitat educativa de les Illes Balears

Avui mataronins i mataronines ens reunirem davant de l’Ajuntament de la ciutat  per mostrar el nostre suport públic als docents, a les famílies i als alumnes que estan fent vaga a les Illes Balears per defensar l’ensenyament en català.

 

Amb l’excusa d’implantar un demagògic (i impossible!) trilingüisme a les aules, l’únic que busca el Partit Popular, amb el decret que regula el tractament integrat de llengües als centres docents no universitaris de les Illes Balears, és arraconar la llengua catalana. Volen acabar amb la presència de la nostra llengua en l’únic àmbit de la societat illenca en què era primer idioma. L’ensenyament del català i en català a l’ensenyament de les Illes, com aquí al Principat de Catalunya, ha estat clau per garantir l’accés a la llengua de tota la població, és a dir, ha estat clau per garantir la igualtat d’oportunitats del conjunt de la ciutadania.

Ja ho han dit molts cops, segons el PP, l’ensenyament en català a Catalunya ha fet possible l’augment del sentiment independentista (nosaltres afegiríem, però, que aquesta afirmació no és ben bé certa) i ara el que volen és tallar d’arrel a les Illes Balears, al País Valencià i a la Franja de Ponent un possible creixement d’aquest independentisme, no fos cas que amb cultura la gent s’adonés que tots som un, que tots som Països Catalans. La ignorància, l’arrogància,  la prepotència del PP no els fa veure que el sentiment de país, de Països Catalans, d’independència, està creixent per les seves agressions, de tota mena, al nostre poble, i, en especial, per l’alt valor simbòlic que té, per les agressions a la nostra llengua.

I que no ens enganyin, anar contra aquest decret de bilingüisme balear no és anar contra el poliglotisme dels nostres alumnes, sinó contra el fet que es vol arraconar el català de les aules. Un bon programa plurilingüe s’ha de fer amb professorat preparat, amb materials curriculars ben elaborats i provats, i fent significatiu l’ensenyament de les llengües, no fent un repartiment d’hores que no té en compte la realitat sociolingüística, ni els usos de les llengües. Per no parlar del risc que comporta que professorat no preparat o amb un nivell de llengua no suficient imparteixi matèries curriculars en una llengua que no domina: potser el fracàs escolar encara augmentarà més…

A més, hem de recordar que avui, amb la llei Wert, el PP ha fet un pas més contra la llengua, blindant l’ensenyament en castellà també a Catalunya, gràcies als vots del PP i d’UPyD –els germans ideològics de Ciudadanos a la resta de l’Estat–. És un pas més en aquesta espiral contra els catalans, contra el català, contra el nostre país al qual s’ha llençat incontroladament l’espanyolisme més ranci, més imperialista, més intolerant…

Per tot plegat, i perquè defensar i donar suport als companys insulars és també defensar-nos a nosaltres mateixos, perquè ells som nosaltres, i nosaltres som ells, per la dignitat de la llengua, per la dignitat com a país, per la justícia…, perquè tots som Països Catalans, perquè tots lluitem per una mateixa causa, solidaritat amb els mestres, amb els professors, amb els pares i amb els companys alumnes de les Illes. Gràcies pel que esteu fent! LA VOSTRA VAGA, LA NOSTRA DIGNITAT!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!