El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

10 de febrer de 2009
0 comentaris

En la mort de Pere Català i Roca: ciutadà honorari de l?Alguer

Avui m’han comunicat la mort de Pere Català i Roca. Havia nascut a Valls el 1923 i era fill del fotògraf, publicista i escriptor Pere Català i Pic, i germà del també fotògraf Francesc Català i Roca. En Pere, que també fou fotògraf i escriptor, i historiador (va publicar més quinze llibres), serà recordat especialment per la promoció que ha fet de les relacions de culturals entre Catalunya i l’Alguer, ciutat que li concedí la ciutadania honorària l’any 2000.

Pere Català va viure de primera mà el famós retrobament de catalans de Catalunya i d’algueresos de final de la dècada dels 50 del segle passat. De fet, va quedar corprès de l’Alguer en, com ell mateix deia, restar profundament impressionat per la Poesia –amb majúscula– que emanava d’aquest retrobament. Us imagineu què devia sentir en Pere Català, que vivia a la Catalunya grisa grisa del franquisme, en arribar en un poble “d’Itàlia” on el català era la llengua, aleshores, de tothom!

Producte de la seva primera anada a la ciutat catalana de Sardenya el 1956, va publicar l’any següent a l’editorial Moll de Mallorca el llibre Invitació a l’Alguer actual, una petita obra on fa una interessantíssima presentació de la nostra Barceloneta de Sardenya.

Incansable difusor de la realitat algueresa a Catalunya i amic incombustible de molts algueresos, amic de tothom (un fet no sempre fàcil a l’Alguer), l’any 2000 publicà a Rafael Dalmau, Editor el llibre de poesia Veus seculars (cants a l’Alguer retrobat), un recull de poemes escrits durant el període 1956-1962 dedicats a l’Alguer, justament en els moments més intensos de la retrobada entre Catalunya i “un angle de la pròpia Catalunya”.

Aquest país, aquests països nostres, l’han anat construint figures com les de Pere Català, abnegades, discretes, sinceres… Tant de bo que les noves generacions sapiguem continuar allò que gent com ell van iniciar ara fa poc més de 50 anys a l’Alguer… i que la relació honesta entre catalans de les diverses terres de parla catalana ens permeti avançar en un futur que alguns voldríem plegats i on la llengua catalana fos altre cop la llengua viva del carrer.

Podeu trobar més informació sobre Pere Català i Roca a: http://ca.wikipedia.org/wiki/Pere_Catal%C3%A0_i_Roca.

 

Pere Mayans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!