El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

11 de gener de 2009
0 comentaris

Els pobles i els estats de la Mediterrània

Amb aquest nom, el CIEMEN (www.ciemen.cat) acaba de fer públic en el seu web un mapa dels pobles i dels estats mediterranis, acompanyat de fitxes informatives de cadascun d’aquests pobles i d’estats, i d’uns entretinguts jocs que permeten comprovar què sabem de cadascuna d’aquestes realitats.

Aquest material, totalment gratuït, pot ser una eina útil de difusió i de sensibilització de la diversitat lingüística, cultural i religiosa de l’entorn mediterrani, aquest espai de confluència de tres continents en el qual ens ha tocat de viure a la comunitat lingüística catalana.

El trobareu a http://www.ciemen.cat/materials/joc.swf.

El Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions ens proposa un recorregut a través dels pobles i dels estats de la Mediterrània. Tot i que el material va dirigit a qualsevol persona que vulgui descobrir la realitat dels pobles, de les cultures, de les llengües, de les religions mediterrànies, el fet que incorpori un parell de jocs també el fa útil per als docents que facin classe a cicle superior de primària i a secundària.

D’entrada, a part d’una mapa molt clar (i és difícil que ho sigui) dels estats i dels pobles mediterranis, hi trobem unes interessantíssimes fitxes d’aquestsestats (Espanya, Marroc, Itàlia, Eslovènia, Croàcia, Bòsnia, Algèria, Egipte, Síria…), de les comunitats lingüístiques sense estat (Països Catalans, poble amazic, Còrsega, Sardenya, Friül, Occitània) i, fins i tot, del poble copte (que, tot i haver perdut la seva llengua al segle XVIII, la conserva en l’àmbit religiós -el cristianisme copte ortodox) i del poble gitano.

De cada poble i de cada estat trobarem informació sobre “política i societat”, “llengües”, “una ciutat” representativa, “un personatge” significatiu i “la bandera”.

Després es té l’oportunitat de posar en pràctica el que s’ha llegit jugant a un joc que té dos nivells diferents i que té com a base el mapa de la Mediterrània. En definitiva, una manera fàcil, interessant d’aprendre coses dels nostres pobles veïns (i de nosaltres mateixos).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!