El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

15 de febrer de 2009
0 comentaris

El vicepresident del Govern valencià, Vicente Rambla, considera “inadmissible” que es digui que València i Catalunya “comparteixen la mateixa llengua”, doncs aprofitem-ho per dir el contrari…

Els mitjans de comunicació són una eina utilíssima per a l’ensenyament. En concret, no hi ha res més significatiu per explicar un fet que utilitzar, si és possible, els materials que ens ofereixen diaris, ràdios, televisions i internet. Per això, a l’hora d’explicar la realitat sociolingüística de la nostra llengua o conceptes com el de llengua i dialecte, els mitjans de comunicació escrits i orals ens aporten uns materials molts valuosos. Tot seguit us en comento un que pot servir per explicar la polèmica català/valencià.  En aquest sentit, podem aprofitar les declaracions del vicepresident i portaveu del Govern valencià, Vicente Rambla, el qual va dir el dia 13 de febrer proppassat que és “inadmissible” que els socialistes a nivell estatal consideren  la Comunitat (vol dir el País Valencià) i Catalunya “un lloc en el qual es comparteix la mateixa llengua”.

Efectivament, Rambla, en la roda de premsa posterior al ple del Consell de Govern valencià celebrat el divendres passat, es va referir d’aquesta manera a l’aprovació aquesta setmana, amb el suport del PSOE, d’una moció d’ERC aprovada al Congrés dels Diputats (que també s’aprovà el dimarts al Senat) en què es defensava les emissions de TV3 a Castelló, València i Alacant, i en què s’expressava el “compromís amb la reciprocitat” de les emissions de Canal 9 a Catalunya, i de TV3 en la Comunitat Valenciana, “sobre la base que comparteixen un mateix sistema lingüístic”.

Segons Rambla, per al Govern valencià és “inadmissible” que els socialistes considerin la Comunitat i a Catalunya “un lloc en el qual es comparteix la mateixa llengua”. Insistí que l’Estatut d’Autonomia valencià estableix que el valencià “és la llengua del nostre poble, forma part dels nostres sentiments, de les nostres senyes d’identitat i de cap manera anem a tolerar l’homologació amb la llengua catalana”. Com era lògic d’esperar, va reblar que, en la votació de la moció, els socialistes “no van tindre cap objecció a aliar-se amb ERC en un atac frontal al nostre estatut”.

Després de comentar la notícia amb els nostres alumnes, podem veure un programa de Canal 9 (preferiblement un fragment d’un telenotícies o d’un documental, com, per exemple, http://www.rtvv.es/alacarta/secciones.asp?id_seccio=3&id_video=555) i podrem comprovar en viu com és de diferent el valencià i el català. Podem preguntar-los quines diferències troben entre la llengua que han escoltat i la seva variant del català, què no han entès, si hi ha locutors i actors de TV3 que siguin valencians…

I, escolteu, si al final volem riure’ns una mica de tanta ignorància, de tanta barbàrie, de tanta indecència, de tanta mala idea, de tants interessos no confessats que només afavoreixen l’espanyol i l’aniquilació del català al sud, podem veure amb els nostres alumnes aquest vídeo de programa Polònia, que resumeix molt bé el paper dels polítics valencians en aquest tema: http://www.tv3.cat/videos/1028269/El-PP-de-Valencia-contra-el-catala.

Pere Mayans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!