El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

16 de setembre de 2007
0 comentaris

Bernat Joan: la sociolingüística al servei del país

En aquest apunt volem felicitar-nos pel nomenament del sociolingüista eivissenc Bernat Joan com a Secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Bernat Joan ha estat una persona que, des d’una de les perifèries del país (que tantes vegades han oblidat els principatins), ha fet algunes de les aportacions més interessants per a la divulgació de la reflexió sociolingüística al conjunt de la ciutadania. Es tracta, sens dubte, d’un alè d’aire fresc, d’idees noves, per a una política lingüística que necessita adaptar-se urgentment a la nova realitat del país.

 

 

Quan el curs 2000-2001 vaig organitzar als diversos serveis territorials del Departament d’Educació un seguit de xerrades per a professorat de secundària per tal que aquest treballés la sociolingüística a l’aula, vaig tenir l’oportunitat d’anar amb Bernat Joan per diversos punts de Catalunya. En aquestes jornades, ens acompanyaren noms com els de Carme Junyent o Jesús Tuson, autèntiques persones de referència. En Bernat, que aleshores era professor d’un institut d’Eivissa, ens venia a explicar, conjuntament amb dos professors del Principat, com treballava la sociolingüística amb el seu alumnat. Les seves aportacions, que podeu rllegir en el document adjunt, posteriorment –i de forma molt més ampliada– es publicaren en el llibre de l’editorial La Busca Sociolingüística a l’aula (http://perso.wanadoo.es/dcasellas/labusca/socioli3.htm). Certament, la seva argumentació fou un autèntic revulsiu davant d’un professorat, com és, en bona part, el del Principat un xic cansat (sobretot pel que fa al tema de l’ús de la llengua) i que, a voltes, ha prioritzat excessivament la llengua escrita davant de la llengua oral i davant de la reflexió sociolingüística.

Bernat Joan ens aportà empenta, entusiasme, idees imaginatives i valentes, enginy, capacitat de resposta (ell que venia d’una de les parts més castigades del país i amb un govern, per ser suaus, indiferent davant de la llengua catalana)… Estem segurs que ara, des d’un càrrec tan estratègic com el seu, també ens sabrà aportar allò que ja va dur a uns quants centenars de professors. A més, la seva capacitat de treball –impressionant– és una assegurança que es farà el possible per fer avançar l’ús de la llengua al Principat de Catalunya (i, de retruc, al conjunt del nostre país, els Països Catalans).

Bona sort Bernat!!!!

Pere Mayans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!