El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

8 d'octubre de 2011
0 comentaris

Ens volen la llengua acorralada al reducte folklòric

Llegint el que he llegit en el programa de les Festes del Pilar que ha editat l’Ajuntament de Fraga, i parafrasejant Joan Fuster, el títol d’aquest apunt és el més suau que se m’acut davant la indiferència i menyspreu envers la nostra llengua que mostra l’actual equip de govern (PP) de la capital franjolina.

De fet, aquesta portada que reproduïm, i la frase “Ole le, ola la, se peñero e, lo millor que ña…” (sic) i un lacònic “Bones Festes”, que acaba un article fet íntegrament en castellà, són les úniques expressions escrites en llengua catalana (en algun cas hauríem de dir pseudoescrites) en un programa de 70 pàgines!

Però això no és el més greu, la lectura de la introducció que es fa al pregoner de les festes, Hipólito Gómez de las Roces, i el que diu aquest personatge ens fan recordar altres temps que, malauradament, sembla que estan tornant, si és que mai no se n’havien anat.

Efectivament, només cal llegir la presentació que es fa del personatge per adonar-nos de qui estem parlant: tot i néixer a Astúries i haver estudiat a Madrid, “su carrera política comenzó en el seno de la Falange al presidir la Diputación Provincial de Zaragoza entre 1974 i 1977″. Va ser fundador de la Candidatura Aragonesa de Centro (CAIC) i posteriorment del PAR (Partido Aragonés Regionalista). Amb els vots del PAR i d’Alianza Popular (l’antic nom del PP), fou elegit president d’Aragó (1987-1991).

Per cert, aquest peronatge actualment representa el Bisbat de Barbastre-Montsó en el litigi sobre les obres d’art de la Franja de Ponent reclamades al Museu Diocesà de Lleida. Per tot això no ens poden estranyar les perles que dedica en el seu pregó a la ciutat de Fraga:

. “El Estado tenemos que hacerlo todos, todos y para todos, y ese estado es desde luego, España entera” (la negreta i els errors de puntuació són de l’original).

. “Mejoremos nuestras comunicacions geográficas internas e internacionales, mostrándonos constantes más que efervecentes en asuntos como el de vuestras carreteras y el de los accesos a Europa a través de nuestro Pirineo, directamente a Francia” (els comentaris són meus: als afers de l’aigua, de les obres d’art de la Franja, de la llengua, hi afegirem ara el tren d’alta velocitat que, en comptes del corredor mediterrani, on hi ha bona part de la indústria i del turisme estatal, volen que passi pel mig d’enlloc?).

. “Cuanto nos sea exigible hacer en la vida pública hagámoslo pensando en nuestras familias, en la ciudad o en el pueblo en el que vivamos y por supuesto, en Aragón”.

. “Pero insisto, haciendo Aragón sin destruir ni perjudicar a España, esto es, sintiéndola como el empeño solidario de todas las regiones. Recordemos que España no es sólo nuestro ayer y que tanto hoy como mañana, debe seguir siendo nuestra patria común. ¡Ojala que España entera, nos sobreviva a todos!” (la negreta i els errors de puntuació i d’accentuació són de l’original).

Llegint el que he llegit, potser sí que tenim la independència a tocar si els polítics espanyols diuen el que diuen en territoris on es podria contagiar aquesta “malaltia” de Catalunya…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!