Terra i cultura II

Dijous es va presentar a l’Horiginal de Barcelona el llibre i CD del Certamen Terra Cultura, editat per Cossetània Edicions, on es publiquen les cançons finalistes del III Premi Miquel Martí i Pol de cançons enregistrades amb música original i basades en poemes en llengua catalana.

Es tracta d’una interessantíssima iniciativa del Celler Vall-Llach, de la Fundació Miquel Martí i Pol, i de l’incansable Grup Enderrock, que compta, a més, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i del Departament d’Ensenyament, que l’any passat ja va fer arribar als instituts de Catalunya el primer recull de poesies i cançons d’aquest premi.

(…)

Aquest país, entès de Salses a Guardamar i de Fraga a l’Alguer, i malgrat les circumstàncies realment dramàtiques d’una part del territori -que fan tancar emissions en català- i d’una crisi que pot ser especialment dura en l’àmbit cultural d’una llengua sense un gran mercat i sense un estat al darrere, com ho podem començar a veure en les possibles retallades com la que fa pocs dies anunciaven les escoles de La Bressola de Catalunya Nord, té la sort, però, de tenir centenars de cantants, joves i no tan joves, que aposten, primer, per cantar en la nostra llengua i, segons, per fer servir textos dels nostres poetes.

I ho fan tant de poetes contemporanis com Eduard Escofet, Isabel Garcia Canet, Joan Margarit, Maria Cabrera, Ponç Pons… com de poetes, ja clàssics, com Bartra, Riba, Brossa, Maria-Mercè Marçal. Màrius Torres, Miquel Martí i Pol, Espriu, Estellés…

A més, el llibre que s’ha editat ha tingut l’encert de recollir tant la biografia dels poetes musicats com la dels cantants que els han musicat, així com els textos originals dels poemes. Per això és una obra que cal que coneguin tots els docents que ensenyen literatura catalana, per poder atansar, gràcies a sensibilitats molts diferents, la nostra poesia -i la nostra música- als nostres alumnes…

Com a docent, només puc dir que gràcies a tots (músics, poetes, organitzadors, editors…), per iniciatives tan i tan positives en un moment realment difícil per a la cultura en general i per a la catalana en particular.