3 de desembre de 2009
General
30 comentaris

La dignitat d’en Centelles

Després de tres dies d’informacions increïbles sobre el desenllaç de l’ubicació de l’arxiu Centelles he decidit intentar entendre el que ha passat. Per aconseguir-ho he complementat la lectura de les informacions i el record de les notícies de la televisió amb l’entrevista que en Fuentes va fer als fills del fotògraf i al conseller Tresserras. He escoltat tot el que han dit i finalment he arribat a la conclusió que l’orgull, els sentiments, la desconfiança i la falta de comunicació han portat l’arxiu Centelles a Salamanca.

El que se’n desprèn de les declaracions dels fills d’en Centelles és que es van sentir maltractats per la Generalitat. Tot en un tó molt d’entranya, de sentiment. Però també es desprèn que van estar mal assessorats, ja que creien que la Generalitat havia iniciat el procés d’expropiació de l’arxiu, procés que resulta impossible, segons el mateix Tresserras, perquè l’únic que pot fer la Generalitat és guardar-se el dret de tempteig i retracta en cas que la col·lecció es vengui a una entitat privada.
Segons he entès, les quantitats que donava el govern espanyol i el català no eren tant diferents, la diferència estava en que Espanya pagava més diners trinco trinco i la Generalitat pagava una part dels diners en conceptes de drets d’autor futurs. I aqui entrava una altra vegada el fantasma de la desconfiança, ja que els fills del fotògraf no veien clar que els drets d’autor els poguéssin donar tants diners.
Desconfiança, desconfiança i desconfiança. Qui ha alimentat aquesta desconfiança? Qui assessorava els fills perquè entenguéssin que la Generalitat els volia “espoliar” l’arxiu quan només optava a guardar-se el dret de tempteig i retracta?
Precisament el que m’ha semblat estrany és que el fill utilitzava la paraula espoliar, deia que estava molest perquè “crec que m’han intentat espoliar el meu arxiu”. Si ajuntem això amb el destí final de l’arxiu, que no és altra que l’Archivo de la Guerra Civil Española creat per Franco i situat a la calle del Expolio, tenim com a mínim una broma de mal gust.
No sé si hi ha hagut manipulació des del Govern espanyol, però hem de tenir en compte que la Generalitat té, com a mínim, dues guerres obertes amb els espanyols per qüestions d’arxius i obres d’art: els papers espoliats per Franco que encara no han tornat i les obres d’art de la franja que Aragó vol fer seves.
Tot té un context, més enllà dels sentiments personals.
I per acabar de sargir l’assumpte, la ministra de cultura Ángeles González-Sinde, va obrir la boca per dir que estaria encantada d’enviar còpies de l’arxiu a Catalunya. Casualitats de la vida, ens enviaria còpies, igual que la Generalitat envia còpies dels documents catalans recuperats de l’arxiu de Salamanca perquè restin a l’Archivo de la Guerra Civil.
Tot plegat em fa pensar si els fills d’en Centelles no han estat manipulats i conduits a enemistar-se amb la Generalitat de Catalunya. Un fet que no crec que tingui gaire importància per les generacions futures, ja que el que compte és que l’arxiu Centelles restarà en mans espanyoles i més concretament a l’arxiu que va crear Franco per poder eliminar tot rastre de la república. Una notícia que els catalans rebem com una pixarada a la cara. Un fet que poc probablement seria del desig d’Agustí Centelles, que va amagar el seu arxiu per tal que no acabes a Salamanca. Més enllà de malentesos amb la Generalitat o errors de la conselleria en la negociació, crec que els fills del fotògraf s’han equivocat.


Imatge: http://pixelicia.com/el-75-de-los-fotografos-sigue-usando-film/

  1. A mi tot aquest afer em recorda les pressions de què fou objecte Salvador Dalí, ja molt en hores baixes, pel govern espanyol, sota l’amenaça d’un deute amb Hisenda i amb els ‘bons oficis’ d’un advocat que figura que aconsellava Dalí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!