Sobirania tecnològica

Entenem la sobirania tecnològica com la capacitat dels ciutadans d’estar informats i participar de la gestió i construcció de les infraestructures de telecomunicacions. L’accés a internet és un dret humà i es tracta de desenvolupar alternatives que permetin l’accés de tothom sense discriminacions, que afavoreixin el desenvolupament econòmic local i una economia social basada en principis d’eficiència i sostenibilitat.

Sota aquesta premissa, la Fundació guifi.net ha fet una anàlisi de les principals empreses operadores d’acord amb els cinc principis següents:

  1. Xarxa de Comuns: S`ofereixen garanties que asseguren la igualtat d’oportunitats evitant pràctiques especulatives.
  2. Economia inclusiva: en contra de l’economia extractiva que s’aprofita dels recursos generats en el mercat per a l’enriquiment propi i individual.
  3. Atenció a l’usuari en català
  4. Seu social de proximitat en territori català, que hi paguen impostos i es regeixen per la legislació catalana.
  5. Economia social i solidària: Busca la satisfacció de necessitats per sobre del lucre, aposta per la propietat col·lectiva i la gestió democràtica, compromís amb la comunitat, sostenibilitat ambiental i equitat de gènere, funcionament participatiu, perspectiva transformadora de l’economia i la societat. Són cooperatives d’usuaris o associació on les persones sòcies decideixen conjuntament on es destinen els recursos.

De les trenta tres empreses avaluades,  només en tres es compleixen totes aquestes cinc condicions (Exo, Guifibages i Som Connexió) i altres cinc empreses no en compleixen cap (Amena, Jazztel, Movistar, Orange i Yoigo); moltes d’altres en compleixen la majoria a accepció de la cinquena. No obstant és indubtable que les grans companyies, que no en compleixen cap són les que tenen la immensa majoria dels contractes i ben segur que una gran massa d’usuaris que fins i tot es consideren gent amb idees obertes i socials es mantenen com a usuaris d’aquestes grans companyies especuladores.

Amb aquesta falta encara tan generalitzada de coherència, penso que no anirem enlloc.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari