Canviar el món sense prendre el poder

Avui ja no és possible de gestionar i governar els ciutadans i les institucions socials des d’una estructura de poder polític i ideològic. Necessitem imaginar un nou concepte d’administració i gestió públiques que consideri la gent com a subjecte social actiu, participatiu, responsable, solidari, capaç d’inventar-se una nova cultura que sigui horitzó i referent d’una convivència plural.

Avui ja és clar que el nostre món no canvia pel fet de canviar els qui manen en un moment determinat. Ja es pot veure clar que la qüestió no està en que triomfin determinats partits en una lluita entre dretes i esquerres. Perquè aquest raonament respon a una ideologia de poder, tan consolidada que sembla única i incanviable, que s’encarna en els diferents aparells de l’Estat modern.

Cal tenir clar que la vigent estructura política organitzada estatalment és producte d’una determinada cultura. La seva creació més significativa és la organització jurídico-política que perverteix les relacions socials reduint-les al simple control que es vol justificar en un codi de drets democràtics abstractes i que de fet gestiona tota l’activitat social en funció dels interessos de les classes hegemòniques. I tot plegat només pot funcionar amb la violència simbòlica de les institucions de l’Estat i la violència física quan aquella no aconsegueix destruir tota crítica, dissens i diferència. En darrer terme es legitima, a través dels cossos de seguretat i de l’exèrcit, la negació efectiva de tots els drets del ciutadà sempre que interessa el control de les activitats de la gent a causa de l’actuació concreta del poder.

És ben urgent que prenguem consciència de que tots nosaltres estem implicats afectivament en una visió estatal de la realitat i del seu mode d’organització i que hem assimilat els seus valors. Això ens crea a cadascú una estructura de pensament i una sensibilitat, i configura al mateix temps la consciència del conjunt dels ciutadans.

El principi que pot fer possibles les alternatives és el canvi de consciència i de cultura. Necessitem deconstruir tot allò que manté viva i floreixent la forma actual de poder i de dominació que anomenem Estat modern. Cal definir el contingut valoratiu d’allò que es pretén i es desitja canviar i començar a donar passos per fer-ho. Com podem llegir al llibre Cambiar el mundo sin tomar el poder. El significado de la revolución hoy, de John Holloway: “No sabemos cómo cambiar el mundo, pero sabemos que no queremos tomar el poder estatal y que no nos queremos organizar como partido. La rebeldía hoy es una búsqueda: estamos buscando respuestas, buscando preguntas, buscando otra lógica, otra gramática.”

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari