De reis, res de res: el rei era un altre

Què deu haver passat a través dels segles que hagi permès canviar el nom d’astròlegs per reis? Consultem la font que tenim sobre això, l’evangeli de Mateu, en la magnífica i actual traducció de Joan Francesc Mira, i ens adonarem que el rei que hi surt i les seves intencions eren ben bé oposades; és que un rei allà no hi tenia res a fer; la seva ‘missió’ és controlar i destruir qualsevol oponent que se li posi al davant, un rei és un poder únic dedicat per damunt de tot a mantenir el seu tron i tots els súbdits i territoris del reialme.

L’evangeli diu així:

Jesús va nàixer, doncs, a Betlem de Judea, en temps del rei Herodes. Poc després van arribat a Jerusalem uns astròlegs que venien de l’orient, i que preguntaven: “On és el rei dels jueus, que acaba de nàixer? Hem vist allà a l’orient la seua estrella, i venim a inclinar-nos davant d’ell.” La notícia va torbar molt el rei Herodes, i amb ell tot Jerusalem; llavors el rei va reunir tots els grans sacerdots i els experts en les escriptures, i els interrogà sobre el lloc on havia de nàixer el messies, el crist. Ells li van dir que a Betlem de Judea, tal com va escriure el profeta: “I tu, Betlem, terra de Judà, no ets en absolut la més petita entre les viles principals de Judà, perquè de tu ha d’eixir un guia que pasturarà el meu poble, Israel.”

Llavors Herodes va cridar en secret els astròlegs per tal que li aclariren quan, exactament, se’ls havia aparegut l’estrella; i després els va enviar cap a Betlem: “Aneu”, digué, “i mireu d’informar-vos amb tot detall sobre aquest infant; i quan el trobeu, feu-m’ho saber, perquè jo també vull anar a prostrar-me davant d’ell”. Ells, després d’escoltar el rei, es van posar en camí, i llavors l’estrella que havien vist a l’orient anava davant seu i els guiava, fins que va arribar a un punt on s’aturà, damunt d’on era l’infant: en veure l’estrella es van alegrar amb una alegria immensa.. Van entrar a la casa, van veure el nen amb Maria, sa mare,, s’agenollaren, es prostraren davant d’ell, i van obrir els cofres que portaven per oferir-li presents d’or, encens i mirra. I com que un somni els va advertir que no havien de reveure Herodes, se’n van tornar al seu país per un altre camí.

Però, com tots sabem, ja havien aixecat la llebre i Herodes estava en la bona pista. Si continuéssim llegint veuríem les corredisses que va tenir en Josep per fugir amb la família… i la gran destrossa i assassinat massiu de nens que se’n va derivar.

I que més tard el nom de reis s’hagi aplicat a aquells astròlegs, és per a nosaltres premonitori de les greus tergiversacions dels relats que observem constantment al nostre costat en nom de les reialeses; que ens exposen constantment a tots els perills i que sovint porten fins a escapar corrent cap a terres llunyanes.

El somni dels astròlegs ens aconsella seguir camins que ens allunyin de reialeses…

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari