Jornada dels Sants Innocents

El dia dels Sants Innocents sembla adequat parlar d’innocència.

De fet els orígens de la festa no són favorables: realment es commemora el degollament de nounats en mans d’Herodes; parlem d’infants, de gent que encara no han pogut tenir consciència i per això fem coincidir innocència amb inconsciència, i un infant no és ni bo ni dolent, no té ètica, no és responsable, és innocent com un enciam o una escarola. I si busquem un diccionari de sinònims ens diu que innocent és equivalent a ingenu i incapacitat per a fer mal.

Jo proposo que ens plantegem la innocència a nivell de gent gran. Em pregunto si, en un món pervertit, mentider i fals, assassí, on sembla regnar només la lògica dels interessos propis en guerra contra els dels altres… encara es pot considerar un valor i es pot voler ser innocent en front de la lògica regnant: no ser pervertit en un medi pervertit.

La paraula ‘innocent’ ve del llatí i vol dir que no fa mal, que és pur i sense malícia. Ben mirat ser innocent adult per mi vol dir una cosa fonamental: DONAR VALOR A LA PARAULA.

Ara la festa d’avui, dels ‘Sants Innocents’ se’ns apareix com a desgastada i fora de lloc i han anat perdent sentit i gràcia les innocentades del passat. Podria ser una bona ocasió per donar-li nou sentit i reorientar-la com a diada de la innocència adulta, com a jornada d’especial reflexió sobre el valor incommensurable de la INNOCÈNCIA en un món que l’ha perduda quasi del tot i que ja la té tan lluny que quasi ni la pot valorar.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari