Montserrat Domingo i el ‘Paisatge refugi’

Fa pocs dies, l’Observatori del Paisatge de Catalunya va celebrar a la cripta de la Colònia Güell el Seminari internacional de Paisatges Refugi. N’he trobat un resum de Montserrat Serra a VilaWeb i se me n’ha fet especialment interessant la part final que transcric literalment:

“(…) l’última ponència, la més singular, viscuda i espiritual: la de Montserrat Domingo, monja anacoreta, que és ermitana a Sant Joan del Codolar a la serra del Montsant, des de fa més de trenta anys.  La Montserrat Domingo no s’està al Montsant, és el Montsant. I va explicar una altra manera nova de concebre el paisatge refugi: ‘Entenc el refugi com a element per fugir d’alguna cosa. No, jo visc en la solitud, no per fugir ni per por de ningú. És un camí, una vocació, una manera de viure per estimar tothom. Viure en plenitud la realitat, dia a dia, d’aquesta manera l’aprenentatge es perllonga. Els paisatges formen part de la meva vida i la unifiquen. Sensible a la bellesa, no acluco els ulls al que veig. Ho examino amb sentit crític i em pregunto què puc fer jo.’ I també va explicar: ‘Hi ha qui arriba a l’ermita i idealitza el retir del món: silenci, benestar, tranquil·litat… Tanmateix, a vegades aquesta idealització es gira en contra de la persona, li suposa un trasbalsament, una frustració, un impacte. Cal superar aquest estat i ser-ne conscient.’

Montserrat Domingo també va explicar què suposa un paisatge íntim: ella proposa que una estona cada dia restem quiets, fent una mirada interior. És l’aprenentatge de l’estar quiet. De no fer res. Sóc comunió. Conèixer és igual a contemplar: equilibri, harmonia, transparència. Per a mi el paisatge és el que tinc davant a cada moment.’ I va acabar dient: ‘Jo sóc ermitana, no perquè visqui a l’ermita, sinó perquè jo sóc l’ermita.’”

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari