El Consell per la República

Una proposta tan ambiciosa no pot passar desapercebuda i penso que mereix la nostra atenció i potser l’adhesió activa. He vist la llarga entrevista a Carles Puigdemont que publica Vilaweb, https://www.vilaweb.cat/noticies/carles-puigdemont-entrevista-consell-per-la-republica-waterloo/, i en recullo alguns trossets que es refereixen directament al CPR i que a mi m’han semblat més significatius:

“La gent vol ser escoltada i vol participar. Hi ha una visió que pretén clarament que el ciutadà no tingui més poder i mantenir-lo en un nivell de participació molt limitat, cada quatre anys i poca cosa més. Això no es podrà sostenir més. I si volem fer una república exemplar, l’hem de fer des del primer dia amb una participació permanent de la gent, amb una obertura de les institucions i dels representants cap a la gent molt superior a l’actual. És aquesta democràcia la que ens agradaria construir.”

“El Consell per la República, si ha de fer república, l’ha de fer des del minut zero i no ha de ser una rèplica de l’autonomia, amb tot allò que no ens agrada prou. La representació, la manera d’escollir la representació i la funció dels representants en el nostre espai han de canviar i s’han d’adequar al segle XXI, amb més transparència i representativitat. És una demanda claríssima que hi ha d’haver canvis electorals a Catalunya.”

“Per a mi els països que tenen sentit són aquells que apel·lin als ciutadans com a socis actius d’aquella cooperativa, com a titulars d’una part de la propietat d’aquell bé comú. I per tant amb la garantia de la redistribució equitativa dels beneficis i no lucrativa. I si tu tens un títol de propietat tens el dret i el deure de defensar els teus interessos.”

“Tornem a l’origen del contracte de sobirania. El ciutadà és l’amo i entén que s’ha de posar tot en comú per repartir possibilitats i riscos, per socialitzar els beneficis i per defensar-se junts en cas d’amenaces. Això és la ciutadania i això avui entronca molt amb aquesta idea més cooperativista del ciutadà. El ciutadà no pot ser un subjecte passiu.”

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari