República?

Dient que volem fer una república diem ben poca cosa, potser només que ens volem allunyar del regne d’Espanya, és a dir, que potser ens movem només i ens sentim units per anar en contra de l’ordre establert i imposat. Si realment volem construir una altra cosa haurem de fer un gran esforç de reflexió col·lectiva per comprovar què ens mou al canvi i si es tracta o no d’un canvi en profunditat.

Ben poca cosa és dir que volem una república i de països que s’autoanomenen república n’hi ha de ben variats i per a tots els gustos, des de “república islàmica”, passant per “repúbliques soviètiques”, “república francesa”… Vull dir només que quan diem que volem una república de fet estem dient ben poca cosa i que hem de donar molts passos col·lectius per explicar-nos-ho més bé a nosaltres mateixos i a tot arreu.

I, entretinguts en les lluites immediates i en les mil desgràcies que ens posen davant per impedir-nos que ens alliberem, ens quedem sense fer aquests plantejaments. Aneu a saber què comprovarem si fem aquesta reflexió col·lectiva… Voleu dir que serem tants que volem un país de tots sense excepció, alliberat de la misèria, lliure de totes les opressions, lliure de cacics i de salvadors de pàtries, obert a la col·laboració de tots i sense privilegi de cap mena…? Voldrem un país que superi el capitalisme i que vagi a una col·laboració sense límits?

La meva reflexió vol dir, si més no, que no podem ser ingenus i que cal creure menys en cridòries i en banderes que potser mouran molts sentiments legítims però que finalment no ens portaran enlloc.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*