L’Àngel de la Història

Angelus Novus és una pintura de Paul Klee,  de 1920.

L’any següent, el 1921, va ser adquirida per Walter Benjamin qui la va conservar fins a la mort. Tindria una important repercussió en la vida del filòsof i seria per a ell una font constant d’inspiració i catalitzador del seu pensament. Mirant la pintura de l’àngel que ell anomena L’Àngel de la Història, Benjamin reinterpreta el progrés de la història: l’àngel s’allunya d’alguna cosa a la que té clavada la mirada. Els seus ulls estan desencaixats, la boca oberta, les ales plegades; l’àngel marxa com un herald davant de la tempesta que en termes profans s’anomena progrés. Anuncia el futur però el seu rostre està girat cap al passat. és el missatger d’un futur que no veu ni veurà, i és l’observador d’un passat que se li revela com una catàstrofe única que va acumulant runes sobre runes, llençant-les als seus peus. Ho vol parar, despertar els morts i recompondre les coses destruïdes. Però l’àngel és un missatger fracassat perquè des del paradís bufa un vent huracanat… que l’empeny irresistiblement cap al futur. Allò que els homes anomenen progrés és aquest huracà que l’arrossega cap a la frustració i la desesperació.

L’àngel està aterrit, i la raó del seu terror és que vola endavant però amb el rostre mirant enrere i l’aterra allò que veu: un pilot de cadàvers i runams que fonamenten la marxa que l’empeny imparable cap endavant. L’àngel no ho pot acceptar i voldria detenir la marxa, donar un cop de mà als caiguts i impedir aquest gran desastre. Però és inútil, el progrés l’arrossega endavant.

Dues mirades, doncs: la dolorida de l’àngel i la  complaent dels qui van a cavall del progrés, que és la nostra. Tots mirem en la mateixa direcció però veiem coses diferents: nosaltres veiem la història amb els ulls del progrés, mentre que l’àngel, al girar la vista cap enrere, descobreix tot el sofriment que causa i que suposa aquest progrés.

Afegim breument la perspectiva de Giorgio Agamben que identifica l’àngel amb l’home modern, qui, al prendre contacte amb el seu passat, és incapaç de trobar el seu lloc a la història.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari