La Pissarreta d’en Partal: La lliçó quebequesa



  1. Crec que la victòria dels lliberals s’explica pel desig del Quebec (avui amb joves menys independentistes que els seus pares, una relació econòmica favorable amb el govern federal, com el País Basc a l’estat Espanyol, i un control total de la cultura) de treure en Harper. El Quebec és més a l’esquerra que el Canada i així voten més sovint Lliberals o NDP que el conjunt del país.

    També, malauradament, cal dir que a Quebec hi ha una forta Islamofòbia (molt diferent del multiculturalisme del Principat) i en Trudeau no s’ hi va oposar tant a les mesures contra la cultura musulmana com el candidat del NDP, el partit d’esquerres (en teoria) que va guanyar el 2011. Cal afegir que en Trudeau va mostrar un programa molt més antiausteritat que el NDP, en teoria el partit socialdemòcrata. Aquests factors combinats amb una gran campanya del Trudeau Jr. van fer possible la victòria dels Liberals al Quebec.

    Carles Muntaner
    Professor
    University of Toronto

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per pissarreta | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent