Per Tutatis!

Novel·la gràfica i cultura dispersa

21 de febrer de 2008
5 comentaris

Tragicomèdia de Windows a GNU/Linux

Això era i no era un valencianet que vivia tranquil·lament amb el seu PC. Tenia el Windows XP carregat de fàbrica amb llicència i fins i tot un anti-virus anomenat Panda, també legal. La cosa anava bé i les actualitzacions rutllaven. Però, un dia, quan més falta li feia el PC, va agafar un virus. Sí, amics, un virus, i això que era molt primmirat amb aquest tema.

En principi la cosa no semblava greu però va resultar que el Panda no el coneixia aquest virus i el va deixar fer. Quan encara podia, el valencianet es va descarregar anti-virus fins a trobar-ne un que conegués el virus i fos capaç d’eliminar-lo. A la fi va resultar, ironies de la vida, que de tots ells només un de gratuït fou capaç de fer-ho, l’AVG. Però, les seqüeles de la malaltia van deixar el PC pràcticament inutilitzable, fallaven dispositius i s’acumulaven els errors de Windows. El valencianet va decidir llavors utilitzar els discs de rescat de l’IBM que en teoria servien per restaurar el contingut de fàbrica. Gran va ser la seva sorpresa quan va descobrir que el concepte contingut de fàbrica no incloïa el sistema operatiu de partida sinó tan sols un de rescat.

Sort que abans de procedir a deixar a zero el seu PC va guardar els seus documents en un disc extern. Ho a fer amb l’ajuda d’una distribució de GNU/Linux de les anomenades live, e? a dir, de les que es carreguen des del CD sense copiar cap arxiu al disc dur. La prova amb aquest sistema operatiu va resultar-li tan satisfactòria que va decidir de provar a instal·lar-ne un. Va cercar entre les múltiples opcions i, després de provar-ne diverses, a la fi va decidir quedar-se amb Mandriva. Ara és un feliç usuari d’internet que no té por dels virus, doncs no n’hi ha per Linux, i ha descobert la grandesa del software lliure. Ha vist com, tret d’uns pocs programes professionals, no nota res a faltar en un sistema operatiu que inclou quasi tot el que hom puga necessitar: internet, ofimàtica, gràfics, multimèdia, etc. I si li cal res de més específic, té a la seva disposició un meravellós programa de cerca i instal·lació de software lliure que posa al seu abast l’ingeni de milers de persones d’arreu del món. Això inclou, per suposat, les ments inquietes de casa nostra, i és per això que viure la informàtica en català amb GNU/Linux sí és possible.

Rondalla basada en fets reals que li podrien ocórrer a vostè!

  1. … I és que jo mateixa vaig patir les conseqüències, no ja de un virus (és veritat que l’AVG funciona a les mil meravelles), sinó d’un sistema que anava tornant cada vegada més i més inestable, fins que em vaig fartar… I apa, cap a Linux. Ara estic amb un Ubuntu al meu PC, i de l’unic que em panadeixo és de no haver canviat abans…

  2. Jo fa temps que tinc Linux com el meu sistema principal i de no ser per motius professionals (dono classes de programació en Windows) seria l’únic.

    Però la meva recent experiència em recorda que “el maquinari (hardware) també falla”, fins i tot quan està en garantia, t’ho puc assegurar! I no es pot canviar el “sistema operatiu” dels serveis tècnics 🙁

    Benvingut al club!

  3. Vaja, doncs sí que hi ha gent a la secta de Linux! ^_^U
    Dues coses: el sistema operatiu dels serveis tècnics de vegades em pense que és MS-DOS (però el cervell és un Spectrum)…
    Sobre Ubuntu, comentar que me’l van recomanar però anava massa just amb el meu pentium M. Vaig provar Xubuntu però, al final m’he quedat amb Mandriva. Tinc un portàtil més nou però és que el necessite amb Windows per Illustrator i aquest el mantinc allunyat d’internet el es possible.
    Salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!