Per Tutatis!

Novel·la gràfica i cultura dispersa

9 d'abril de 2007
0 comentaris

Lectures: “Louis Riel, a comic strip biography”

Chester Brown
Drawn & Quarterly

Impressionat còmic amb una història corprenedora. Chester Brown, un dels artistes capdavanters del panorama de la novel·la gràfica canadenca, ens explica la peripècia vital de Louis Riel, líder dels “métis” al Canadà de la conquesta del nord-oest. Aquesta gent eren mestissos mig nadius americans mig colons europeus que havien adoptat la llengua francesa i vivien a les terres que la Companyia de la Baia Hudson va vendre al Canadà. Això els posava en una situació delicada front a un govern que volia evitar a tota ultrança la formació d’un nou Quebec al nord-oest americà.

Val a dir que Chester Brown planteja el guió amb molt d’encert, explicant cada situació racionalment i emotiva, defugint en tot moment el maniqueisme. Sap apropar-nos la Història amb molta didàctica, tot construint des de la base dels fets, el drama vital dels personatges i de tot un poble. L’encert té el seu fruït en un relat viu on s’arriba a comprendre tota la situació sense tenir cap coneixement previ. Això s’explica principalment pel domini d’un ritme àgil al llarg de l’obra, que actua de contrapès de la densitat de les seves pàgines. Aquestes estan, al seu torn, farcides de vinyetes en disposició regular i on no s’ha dibuixat cap element superflu. D’aquesta manera, la claredat expositiva del dibuix, acompanyada de la precisió del guió, conformen un conjunt de gran impressió literària.

En definitiva, un còmic a l’alçada de les grans obres mestres de l’art seqüencial, amb un tema d’allò més interessant i una realització impecable dins el seu classicisme. Absolutament recomanat. Per cert, l’editorial facilita un pdf de mostra, per si voleu fer-li un ullada. I bé, per si algú ho dubta, sí, l’edició que he llegit de Drawn & Quarterly està en anglès, tot i que és molt assequible.

PS: Recentment també s’ha fet una edició en castellà a càrrec de La Cúpula.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!