Les persones primer

“Las personas primero. Conversación entre Mónica Oltra y Yayo Herrero” (Icaria Ed.)

Es queixa Mónica Oltra en un moment del llibre que la casta (sic) no parla com la gent del carrer, que s’inventen paraules i juguen amb el llenguatge per enganyar-nos fent veure que ells sí que en saben, que són els experts a qui cal obeir. Doncs bé, vet aquí un intent de fer tot el contrari, de parlar de manera planera i proposant-ne solucions que la gent podrà entendre. I tot això amb un format, el de la conversa, que garanteix l’amenitat per la seva pròpia natura. De fet està escrit de manera que gairebé ens les imaginem parlant.

Llavors, estic recomanant que llegiu un pamflet? Doncs sí, efectivament. Si voleu aprofundir n’hi ha llibres millors i més llargs. Ací del que es tracta breument es de posar sobre la taula l’ètica de “les persones primer” així com les propostes i els plantejaments que es fan des de l’esquerra ecologista i feminista. Això inclou des del canvi climàtic fins el problema de no tenir temps per els criar fills o tenir cura dels avis. De passada, el llibre segurament servirà a molts per descobrir algú com Yayo Herrero, que us assegure que té molt a dir. Què més voleu?

Doncs bé, de fet sí que hagués volgut alguna cosa més: que dues persones tan properes als sentiments, i més quan una és valenciana, no hagueren passat tant de puntetes sobre les qüestions nacionals. Importen i molt, i són un tabú que cal aprofitar per trencar en qualsevol llibre d’aquesta mena editat en l’àmbit espanyol. No em referisc al dret a decidir, del que sí es parla, sinó de la importància general dels pobles, de les seves llengües i cultures, on en definitiva viuen aquestes persones que han d’anar primer.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *