“La Muerte Blanca” de Morrison i Adlard (Planeta) a Le Monde Diplomatique

Coincidint amb l’aniversari de la Primera Guerra Mundial, es publica aquesta novel·la gràfica que, per variar, fixa la seva atenció en l’enfrontament entre Itàlia i l’Imperi Austrohongarès. L’acció se centra a les regions del Tirol Cisalpí i els Prealps Julians, on ambdues potències es van travar en un conflicte similar a la guerra de trinxeres, únicament que amb la diferència de les traïdores cadenes muntanyenques de Trent, dels Dolomites i de Caporetto.

Allí s’excavava en el gel, es lluitava contra els elements tant com contra el propi enemic, i es temia sobretot a la “mort blanca”, les allaus causades a canonades que arrasaven amb tot. És en aquest ambient on es desenvolupa la història d’uns personatges les vides dels quals l’atzar fa que es tornen a creuar en el front de batalla. Donades les circumstàncies, no podem esperar que es lliuren del desastre, no obstant això serà la seva actitud enfront del mateix el que marque la diferència.

El guió de Morrison encerta a plantejar certs aspectes, com la situació dels habitants de les zones en disputa, dividits per una frontera artificial i tractats com a traïdors per tots dos bàndols; així com en el to antimilitarista. Malgrat això, resulta previsible i no aconsegueix passar la barrera del simple entreteniment. La qual cosa no deixa de ser una llàstima si tenim en compte l’esforç realitzat per Adlard als llapis, doncs el conegut dibuixant de “The Walking Dead” realitza un notable treball de narració gràfica i maneig del gris, blanc i negre.

(c) Publicat originalment a Le Monde Diplomatique en español

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *