“Marte ida y vuelta”, de Pierre Wazem (La Cúpula) a Le Monde Diplomatique

Frustrat, sumit en la crisi dels quaranta i a la vora de la ruïna financera i existencial, Pierre, autor de còmics i pare de dues nenes, sap que o bé es posa les piles o el dia menys pensat es veurà fet un rondinaire i vivint a sota d’un pont. La solució passa per inventar-se un nou llibre pel qual cobrar un avançament amb el que nodrir el seu ego i pagar factures endarrerides. Per aconseguir-ho s’embarcarà en un “viatge a Mart” a mig camí entre iniciàtic i delirant que li farà replantejar-se els valors que regeixen la seva vida.

El conflicte entre allò urgent i allò important plana sobre una obra la principal virtut de la qual consisteix a realitzar un retrat íntim tan descarnat i honest que aconsegueix transcendir l’experiència personal per apel·lar la social. Pateix realment el protagonista una malaltia mental, o aquesta no és més que el reflex de la societat malalta en que viu? La comparació amb “Los combates cotidianos” de Larcenet ens sembla raonable, però Pierre Wazem aconsegueix enriquir el gènere costumista amb una original atmosfera i una lògica pròpia en el guió.

En tot cas, estem davant d’una novel·la gràfica que suposa el seu retorn com a autor complet, després d’un temps dibuixant per guionistes com Tirabosco o Peeters. Un temps, per cert, que ha aprofitat per créixer com a artista i narrador gràfic, com bé podem apreciar en aquesta més que recomanable lectura.

(c) Publicat originalment a Le Monde Diplomatique en español

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *