“El fin del régimen de Pleksy-Gladz”, de Jaume Pallardó (Ed. APIV) a Le Monde Diplomatique

Aquesta petita delícia obre la col·lecció de monogràfics “Paper Cru”, amb la que l’Associació Professional d’Il·lustradors de València pretén treure a la llum l’obra més arriscada, gamberra, personal i urgent d’autors joves. Aquest és el cas de Jaume Pallardó que, després de foguejar-se en publicacions com Arròs Negre o Isla Flotante, es llança ara a la realització d’una obra de més entitat.

En ella ens explica l’arbitrària persecució de l’art figuratiu per part d’un règim totalitari, així com la lluita d’un grup d’artistes que se li oposen. La història se serveix d’un encertat ús de la ironia per narrar uns fets de ficció que si resulten còmics potser és per estar basats en fets reals. D’aquesta manera, aprofita l’autor per repartir a cadascú la seva part de crítica. Des del deliri assolit per alguns dictadors de l’Europa de l’Est, passant per les lluites de vanitat dels corrents artístics, fins arribar al trist “món lliure” actual i les seves noves formes d’esclavatge de l’expressió individual.

La veritat és que d’aquesta obra en podríem extreure moltes conclusions, però per jutjar-la correctament hem d’acceptar els seus termes, que no són altres que els d’un sa entreteniment que apel·la a la intel·ligència del lector. Objectiu que aconsegueix mitjançant un guió tan delirant com divertit, així com amb un dibuix clar de reminiscències tintinesques i una narració gràfica assentada en el còmic clàssic. Una lectura d’allò més refrescant.

(c) Publicat originalment a Le Monde Diplomatique en español

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *