“Los surcos del azar”, de Paco Roca (Astiberri) a Le Monde Diplomatique

Malgrat la impressió general que ja s’ha escrit suficient sobre la Guerra Civil espanyola o sobre la Segona Guerra Mundial, de tant en tant sorgeix una obra que ens recorda que més bé tot el contrari. Paco Roca ho demostra ací de manera magistral en incorporar l’òptica dels qui van haver d’exiliar-se després de la derrota republicana i van acabar alliberant París dels nazis. “Combatre el feixisme em va semblar tan necessari com respirar”, sosté el protagonista.

“Los surcos del azar” serveix de justícia poètica a tota una generació de combatents antifeixistes, i ho fa centrant-se en els herois de “La Nueve”, la companyia de republicans espanyols de l’Exèrcit de la França Lliure. En tot cas, no és només per la seva vàlua moral i la seua contribució a la memòria històrica pel que aquesta obra és recomanable. Estem sens dubte davant una obra mestra de gran valor literari, fruit de la plenitud artística del seu autor així com d’un ardu treball de cinc anys.

El guió, estructurat en forma de flashbacks ens endinsa en un relat apassionant que sap combinar amb intel·ligència i sensibilitat la reconstrucció històrica ben documentada, la crueltat de la guerra i la psicologia dels personatges. Tot açò recolzat per un dibuix clar però notablement expressiu, un excel·lent ús del color i una narració gràfica tan clara que ens fa passar les pàgines quasi sense adonar-nos. Però, comptat i debatut, potser el més important siga l’ànim de lluita que transmet. Una novel·la gràfica per treure’s el barret. Imprescindible.

(c) Publicat originalment a Le Monde Diplomatique en español

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *