Algunes bones apps lliures per a Android

Malgrat la seva progressiva googlelització, a l’Android hi ha molt de marge sistèmic pel programari lliure. El problema, com de costum, és el desconeixement, i per això voldria recomanar-vos unes quantes apps lliures. La majoria es poden instal·lar des del propi Play Store però de tota manera us recomane que feu servir l’app del rebost F-Droid. Això us evitarà algun que altre banner de publicitat o codi sospitós. A més, podrem estar segurs que tot el que hi instal·lem respecta les nostres llibertats i la nostra privacitat, que no es poc.

AnySoftKeyboard: Teclat predictiu en català
Es tracta d’un substitut pel teclat de l’Android. La seva principal virtut és que podem afegir-li diversos paquets d’idioma amb els corresponents diccionaris pel mode predictiu, entre els quals el català. Sí, això mateix: podrem gastar el mode predictiu en català, cosa que sembla mentida que encara no puguem fer al teclat per defecte de l’Android (i això que tècnicament el trobe millor). Interfície en català.

Firefox: Navegació web
El veterà navegador web no és especialment millor ni més ràpid que el Chrome però presenta alguns avantatges importants. Per exemple, podem instal·lar extensions com l’AdBlock o el Image Blocker que fan la navegació més ràpida, segura i que ens faran estalviar consum de dades. Interfície en català.

Apollo: Música
És qüestió de gustos però, a mi em sembla més senzill a de fer servir que el Play Music, més amigable i millor en tots els aspectes. En part això és degut a que no està orientat a ser una botiga de música, i tampoc demana cap compte de google per fer una cosa tan senzilla com descarregar automàticament les portades dels àlbums. S’integra molt bé al sistema i reprodueix tot tipus de formats. Interfície no disponible en català.

AntennaPod: Podcasts
El millor programa de podcasts que he provat fins ara, lliures o no lliure, i heu de saber que faig un ús intensiu d’aquesta tecnologia. És molt senzill de gastar, permet importar i exportar llistes de podcasts (cosa gens corrent), gestionar-los fàcilment, configurar la descàrrega automàtica sota xarxa wifi o reproduir arxius d’àudio i vídeo, entre altres. Interfície en català.

FeedEx: Feeds/RSS
No és allò que se’n diu una app brillant ni “bonica” però fa la feina que s’espera d’un lector de feeds sense necessitat de cap compte de google. A més, permet (i facilita) incorporar les fonts que tu vols, al contrari que d’altres més coneguts que únicament et deixen triar les d’una base de dades tancada. Interfície en català.

OsmAnd: Mapes/GPS amb OpenStreetMap
Google Maps és insuperable, això s’ha de reconèixer. Però té el defecte que és massa depenent d’una conexió a internet. Amb aquesta eina ens podem baixar tota la informació de la base de dades d’OpenStreetMap de per exemple Espanya (o de tot el món si ens cap!) i fer-la servir offline. Permet buscar per adreces, “punts d’interès” (comerços, transports públics, etc) o coordenades, i la veritat és que sorpren el nivell de detall que té aquesta “viquipèdia dels mapes”. També permet navegació en cotxe, bicicleta o a peu. Interfície en català.

VLC: Reproducció multimèdia
Està en fase beta (costum de la casa) però tot i així segueix essent el millor reproductor del món. Atenció, no el més bonic ni el és senzill però sí el millor, tot i que la versió per Android no és equiparable a la normal d’escriptori. Ja sabeu què diuen: si no pots reproduir-ho amb Vlc, és que no es pot reproduir. Interfície en català.

Traductor Softcatalà: Traductor català-espanyol espanyol-català
És un senzill traductor de textos elaborat per la bona gent de Softcatalà, equivalent al de la versió web. Inclou una opció per fer sevir formes valencianes, cosa que agrairem molt els valencians cansats de veure subratllats tots els verbs. Interfície en català (és clar!).

Tricorder: Sensor a l’estil Star Trek
Es tracta d’una autèntica fricada que fa servir els sensors de l’aparell per obtenir informació ambiental “súper útil” sobre camps magnètics, radiofreqüència, gravetat, ones sonores, activitat solar, etc. Tot amb uns sorollets dignes de la millor ciència ficció! Ei, i no és cap broma: funciona realment! Interfície no disponible en català.

[Segueix a “Més bones apps lliures per a Android“]

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *