Per Tutatis!

Novel·la gràfica i cultura dispersa

15 d'agost de 2013
0 comentaris

“Thoreau. La vida sublime”, de M. Le Roy i A. Dan (Impedimenta) a Le Monde Diplomatique

Recentment, la figura d’Henry David Thoreau, anomenat “pare de la desobediència civil”, ha pres certa rellevància en les societats del sud d’Europa. Obligada a acatar lleis injustes, la ciutadania busca referents que apuntalen una necessària resistència a les mateixes. És en aquest context on una novel·la gràfica eminentment didàctica com aquesta que ens ocupa cobra el seu significat.

Més que una relació literal de la vida de Thoreau, el guió se centra a explicar diversos passatges que ajuden a retratar el personatge en les seves diferents facetes. Això inclou des dels fets més coneguts en relació amb la seva oposició a l’esclavisme o la guerra contra Mèxic, fins a alguns més íntims que retraten el seu estil de vida proper a la simplicitat voluntària. En aquest sentit, cal destacar les escenes de pura contemplació que representen tant el seu amor per la natura com un comportament d’acord amb les seves idees.

No obstant això, és en els diàlegs i en els quadres de text on queda reflectit el seu pensament, que al capdavall constitueix la veritable substància d’aquest còmic. A aquests caldria sumar-li un encertat pròleg i una oportuna entrevista a Michel Granger, professor de la Universitat de Lió, que tanca el volum. Tot això conforma una invitació a aprofundir en l’obra de Thoreau que ens sembla d’allò més saludable. Comptat i debatut, estem davant lectura que, si bé bada per moments quant a ritme i color, aconsegueix amb encert el seu propòsit divulgatiu.

(c) Publicat originalment a Le Monde Diplomatique en español 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!