Per Tutatis!

Novel·la gràfica i cultura dispersa

19 de maig de 2013
0 comentaris

“Enemigo”, de MAT i Jiro Taniguchi (Ponent Mon) a Le Monde Diplomatique

Fins i tot amb tots els condicionants que la separen de l’inconfusible estil del mestre Jiro Taniguchi, aquesta és una novel·la gràfica digna de ser llegida. No obstant això, per jutjar-la correctament hem de tenir en compte que es tracta d’una obra primerenca, d’encàrrec i emmarcada dins dels paràmetres del gènere negre. A més, el guió ve signat amb les inicials de l’equip creatiu MAT, on s’endevina la mà de l’esmentat dibuixant.

“Enemigo” es desenvolupa en l’imaginari estat llatinoamericà de Nacencio, just després de l’arribada al poder d’un grup revolucionari socialista. Davant la mala situació econòmica, el govern decideix aprofitar els recursos naturals del país, tot encarregant a una corporació familiar japonesa un projecte de desforestació de la selva per la seva conversió en cultius. Tot això enmig d’un conflicte contra un escamot encapçalat per un general dretà que compta amb el suport de l’imperialisme nord-americà.

El nostre protagonista, un antic militar que exerceix de detectiu privat, acudirà per alliberar el seu germà, un directiu japonès segrestat per la guerrilla, i es veurà embolicat en el destí d’aquell país. Però tampoc no ens enganyem. Malgrat la seva presa de partit, no estem davant d’un thriller polític, sinó més bé d’una novel·la gràfica de gènere negre farcida d’acció i resolta amb molt d’ofici. Ni va més enllà ni ho pretén, si bé aconsegueix el seu objectiu d’entretenir al lector, que no és poc.

(c) Publicat originalment a Le Monde Diplomatique en español

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!