Lectures a Le Monde Diplomatique: “Profundamente anticlerical”

Manel Fontdevila
Astiberri

Aquest petit gran llibre de Manel Fontdevila recopila el millor de les seves vinyetes d’humor gràfic aparegudes al diari Público i dedicades a l’Església Catòlica. Després de la publicació de “¡La crisis está siendo un éxito!” i “¡Esto es importantísimo!”, sens dubte el tema mereixia un volum a part.

Segons l’autor, s’inclou “bàsicament el que ha estat notícia en aquests darrers anys: avortament, educació, finançament, etc. Però, també aquesta altra vessant, diguem-ne més pintoresca, que es reflecteix en certs ritus i viatges de gran impacte mediàtic”. Fontdevila assegura que “el problema d’aquesta institució està en interferir en la vida política, la qual cosa s’acaba traduint en legislacions retrògrades i, sobretot, en beneficis econòmics difícilment justificables”.

No obstant això, no és la seva opinió al voltant del tema el que fa recomanable aquest volum, sinó el seu domini de l’humor gràfic. És a dir, la seva capacitat de distanciar-se de la realitat imposada pels grans mitjans, de donar-li la volta, interpretar-la amb les ulleres del sentit comú i preparar-la amb una bona dosi d’enginy. Ara bé, on Fontdevila marca la diferència és en el notable fet que a més és un gran dibuixant.

Declarat seguidor d’una llarga tradició, Fontdevila reivindica a més la importància de la sàtira política en la nostra societat: “Qualsevol tabú és una convenció, i un cop trencat, pots acabar veient que era una bestiesa i passar a altres coses més serioses. La sàtira sol accelerar el procés”.

Publicat originalment a Le Monde Diplomatique en español.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *