Lectures a Le Monde Diplomatique: “La comunidad”

La meva crítica mensual per Le Monde Diplomatique en español, traduïda al català:

La comunidad
Hervé Tanquerelle, Yann Benoît
Ed. La Oveja Roja

El retorn a un món rural idealitzat a la recerca de la felicitat és una vella aspiració de certa esquerra ecologista, l’origen de la qual es remunta sens dubte al Maig del 68 francès. Acabada la revolta, no va faltar qui va voler ser conseqüent amb el seu ideari i va decidir mudar-se a una “comunitat”.

De tot això parla precisament aquesta novel·la gràfica, completada per fi amb la recent publicació de la seva segona part. S’hi exposa el naixement, desenvolupament i desaparició de “La Minoterie”, una experiència de vida comunitària en la qual va participar el propi autor.

El guió es planteja com una llarga entrevista que s’acosta al gènere documental però que, gràcies a la tècnica del còmic, està plena de tot tipus de reconstruccions gràfiques. Es distancia així del realisme per fer-nos entendre millor tots els aspectes, i fins somriure! Gràcies a un to desenfadat i un dibuix proper al juvenil, aconsegueix allunyar-se del pamflet per replantejar amb serenitat les diverses facetes tant pràctiques com emotives de la qüestió.

Amb la perspectiva del temps, queda reflectida la tensió entre l’idealisme i el pragmatisme, el conflicte entre les esferes personal i col·lectiva, i sobretot la dificultat que suposa emprendre un nou món sense haver-se lliurat del tot dels esquemes mentals de l’anterior. Al final, es tracta d’una lectura molt àgil i divertida com a les postres interessant. Per cert, val la pena començar pel primer volum.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *