Lectures a Le Monde Diplomatique: “Reportajes”

A continuació podeu llegir la meva crítica de novel·la gràfica d’aquest mes per Le Monde Diplomatique en español, traduïda al català:

Reportajes
Joe Sacco
Random House Mondadori

Quan el mestre Will Eisner proposava no només la possibilitat sinó fins i tot la conveniència d’un periodisme realitzat mitjançant el llenguatge del còmic, no li faltaven els somriures suspicaços com a resposta. No obstant això, la prova evident que no s’equivocava la tenim en Joe Sacco.

Aquest autor maltès no només ha aconseguit elevar el reportatge amb forma de novel·la gràfica a l’excel·lència, sinó que també l’ha obert al gran públic. Entre la seva bibliografia destaquen obres com la impactant i seminal “Palestina. En la franja de Gaza” o la que va suposar la consagració del seu estil, “Gorazde. Zona protegida”. En totes elles es desplaça a l’origen de la notícia i fa gala d’una gran feina d’investigació, d’un fort compromís ètic i d’un tipus de periodisme la forma dibuixada del qual ens estalvia el fals efecte de realitat que aporten els mitjans audiovisuals.

“Reportatges”, la seva última obra publicada, es compon de peces relativament curtes encarregades per diversos mitjans impresos com ara la revista Time o el diari The Guardian. S’hi aborden temes amb una varietat de fronts que va des dels soldats enviats a l’Iraq fins a les dones de Txetxènia, passant pels migrants africans que arriben a Malta o l’extrema pobresa de la regió índia de Kushinagar, entre d’altres. El conjunt potser no és comparable al de les seves obres més personals però sí més assequible. En tot cas, es tracta d’una lliçó de geopolítica a peu de carrer molt recomanable.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *