Lectures: El fotógrafo (Integral)

Didier Lefevre,  Emmanuel Guibert, Frédéric Lemercier
Sins Entido

La present edició recopila els tres àlbums de “El fotógrafo” en un acurat volum que, això sí, presenta un format una mica més manejable que l’original. Com tota bona novel·la gràfica, aquesta resulta interessant tant pel seu contingut com per la seva proposta gràfica, apartat aquest últim en què destaca especialment. Potser és pel fet que es tracta d’una obra de col·laboració entre un fotògraf, Didier Lefèvre, i dos historietistes, Emmanuel Guibert i Frédéric Lemercier.  Entre els tres aporten el millor de cada llenguatge, essent el del còmic el suport sobre el qual descansa tant la narració dels fets com l’explicació del procés fotogràfic. Així, es barregen escenes narratives amb tires de contactes i fotografies acabades que en certa manera conviden a la reflexió.

L’escenari és el Afganistan de 1986, un país que suma la guerra entre soviètics i Mujahidin a les seves ja per si mateixes dures condicions de vida. El protagonista i narrador, un reporter gràfic que documenta la tasca d’una missió de Metges Sense Fronteres en la seva travessia per la complicada orografia local. El resultat és una sorprenent lectura més propera al diari de viatges que al periodisme, més fruit d’una convivència atenta que de la investigació pura, que ens apropa com només es pot fer en aquest mitjà la manera de vida del poble afganès, el seu pensament i l’estreta relació que mantenen amb una naturalesa hostil. Lamentablement, es diria que aquesta novel·la gràfica va ser creada ahir mateix.

Publicat originalment a Le Monde Diplomatique en español (adaptat)

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *