Lectures: NonNonBa

Shigeru Mizuki
Astiberri

Tendra, màgica i plena de bons ensenyaments. Aquesta novel·la gràfica de Shigeru Mizuki és un dels millors manga per adults que he llegit darrerament. Hom arriba a sentir el poder d’un personatge com la a vella “NonNonBa” (sic), amb les seves històries d’esperits i la seva moral animista tan típica del Japó, que igual serveix per explicar el cicle de la vida com per justificar que cal netejar bé el bany. I per suposat, hom empatitza amb el jove “Gege”, amb el seu creixement com a persona, amb la seva intel·ligència emocional i amb la passió que sent pel còmic.

Destriable és la caracterització dels personatges així com la capacitat de l’autor per embolcallar el drama dins allò més quotidià. Així mateix, resulta genial el joc que hi ha amb els fantasmes, el seu caràcter simbòlic i fins i tot lúdic, així com la interpretació visual que se’n fa. De fet, tot el manga és una mostra de narració gràfica d’estil japonés, amb influències clàssiques de l’equivalent de les nostres tires de premsa i amb solucions de caire quasi artesanal, que configuren un conjunt del tot rodó. En altres paraules, una lectura totalment recomanada. Si més no, un poc d’humanisme no us farà mal.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *