Per Tutatis!

Novel·la gràfica i cultura dispersa

24 de juny de 2011
3 comentaris

Lectures: Billy Bat

Naoki Urasawa, Takahashi Nagasaki.
Planeta DeAgostini.

Després de Monster, 20th Century Boys o Pluto, he de suposar que els afeccionats al manga i al còmic en general saben què poden esperar d’aquest Billy Bat. I després de llegir-lo, cal dir que amb encert. Estem davant una nova obra on Urasawa desenvolupa de nou els seus temes predilectes: les conspiracions, els records, el manga i els temes relacionats amb les falses realitats pròpies de la literatura de Philip K. Dick.

No obstant, és capaç d’aportar elements nous per cridar l’atenció del lector, en concret l’ús del metallenguatge: personatges que parlen amb els autors, elements de còmic superposats, etc. De fet, l’obra comença com si es tractés del còmic que dibuixa el protagonista. Aquest, tracta d’investigar l’origen d’un personatge que creia haver inventat i que resulta ser un plagi inconscient. Pel camí, per suposat, ensopegarà amb tot de coses sospitoses i s’anirà endinsant en una trama de terror psicològic.

En aquest sentit, poques novetats. Tot i això, sorprèn veure com els trucs d’Urasawa, no per coneguts deixen de ser efectius: girs dramàtics, una narració gràfica tan transparent i efectiva com alhora genial, un ritme que imprimeix tensió al relat, la seva capacitat de crear atmosferes o aquelles vinyetes que són capaces totes soles de transmetre múltiples sentiments, principalment la por. Cal destriar, això sí, l’interessant exercici d’estil que suposa la inclusió de parts del còmic dibuixat pel protagonista, inspirades en el manga clàssic d’influència tezukiana. Aquest, Osamu Tezuka, per cert, és homenatjat de nou directament.

En conclusió, malgrat el relatiu esgotament que alguns puguem sentir davant aquesta nova obra d’Urasawa, he de dir que es defèn tota sola molt bé. Únicament cal llegir-la saber que ho ha tornat a fer, que és capaç de tenir-nos de nou lligats a la lectura. Caldrà veure com acaba, atès que els finals són el seu taló d’Aquil·les. En tot cas, ara per ara la trobe d’allò més recomanable. I bé, si encara no coneixeu aquest hàbil mangaka, és una bona oportunitat per descobrir-lo. Estic segur que no us en penedireu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!