Per Tutatis!

Novel·la gràfica i cultura dispersa

3 d'abril de 2010
0 comentaris

iPad? No, gràcies!

Dóna una certa tristesa veure com, una vegada més, Vilaweb serveix de suport publicitari per Apple, contravenint gairebé tots els seus esquemes habituals de funcionament. Parle a nivell periodístic (cosa que segurament seria discutible) però també quant a la dignitat de la nostra llengua i cultura.

El flamant iPad és un dispositiu que ni està ni estarà mai en català. Apple té un llarg historial de menyspreu del català però, el me? greu és que no només no fa cap versió que no siga en les quatre llengües de sempre sinó que, a més, no reconeix el treball dels qui fan traduccions desinteresades. En altres paraules, si voleu catalanitzar el vostre iPad haureu de cometre un delicte.

A sobre, hi ha el problema de les greus restriccions dels drets dels usuaris que suposa l’ús del DRM. Traduisc ara el text de la campanya iPad is bad for freedom, de la Free Software Fundation, on podeu demanar a Apple de canviar la seva política:

iPad posa en perill els nostres drets

Sr Jobs,

El DRM
li donarà a Apple i als seus socis corporatius el poder de desactivar característiques, bloquejar productes de la competència (especialment programari lliure), censurar notícies, i fins i tot esborrar llibres,
vídeos, o notícies dels ordinadors dels usuaris sense avís
, usant la
connexió
de xarxa “always on” del dispositiu.

Aquest
any passat, hem vist
com la tecnologia que utilitzaven defensors dels drets humans i la democràcia es va tornar en la seva contra. Fent un ordinador en la qual cada aplicació està sota control total i centralitzat, Apple està posant en perill la
llibertat per tal d’augmentar els seus beneficis.

Apple
pot dir que no abusarà d’aquest poder, però el seu historial de rebuigs
i eliminacions a la App Store no ens donen cap raó per creure en ells.
L’ús sense precedents de DRM en iPad per controlar totes les capacitats d’un ordinador d’ús general és
un perillós pas enrere per a la computació i distribució de mitjans. Demanem que Apple elimini tot el DRM dels seus dispositius.

A banda de tot això, per si us interessa, també hi ha raons tècniques de pes per no gastar un iPad. Estan molt ben explicades a 16 Reasons the iPad Sucks i a 8 Things That Suck About the iPad

[Actualització]

Vilaweb: El català, llengua oficial del nou sistema operatiu de l’iPhone i de l’iPad d’Apple

La sorprenent noticia ha agafat a tots per sorpresa i és de justícia reproduir-la aquí, cosa que no invalida la gran majoria del que comentava en aquest post. Tot i així, pense que hagués calgut esperar l’anunci oficial d’Apple.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!