Diletant i dissonant

El bloc de Pere Torres

24 de juny de 2015
0 comentaris

Virtuts firals

Catalunya és país de fires. Ho és per la Fira de Barcelona, esclar; una de les nostres grans eines de projecció i de dinamització econòmiques. Però ho és, sobretot, per les dotzenes i dotzenes de fires que se celebren arreu del territori, en palaus especialitzats, en naus i locals habilitats, al carrer a ple aire…

Més enllà dels seus aspectes materials, les fires il.lustren alguns valors que paga la pena de destacar i de cultivar. Vet aquí tres:

1. A les fires s’hi exhibeixen productes i serveis. Ho fan, a més a més, amb ganes, convençuts de les bondats d’allò que ens volen vendre. Fem un salt d’escala: ens cal una economia que posi l’accent a mostrar -i a fer-ho orgullosament- els seus productes i serveis. Allò que ens ha de definir és la qualitat amb què generem productes i serveis de valor afegit, sostinguts en la innovació, l’emprenedoria arreu i la vocació global.

2. Els firaires s’hi passen hores, al peu del canó, atenent els visitants, fent-los ofertes, obrint expectatives, tancant algun acord… Els seus resultats són fruit de la perseverança; ho saben i no busquen un cop de sort. També ens cal una economia de la perseverança i la dedicació, que deixi d’obsessionar-se pels comptes de resultats trimestrals i disposi de projectes empresarials de més llarg recorregut, que busqui potser guanyar menys però guanyar durant molt temps.

3. Les fires acullen, sovint, competidors. Junts en un esdeveniment així, poden guanyar tots ells. Hi ha eines de cooperació que, adequadament gestionades, aporten més rèdits als competidors anant junts que separats. En l’estratègia econòmica d’un país, la col.laboració entre empreses és essencial. Això ho tenen assumit -i ho practiquen- la majoria d’economies industrials avançades. A nosaltres ens costa molt, però hem de superar recels i trencar barreres si volem ser, també, una economia avançada.

Tres virtuts que inspiren les fires -centrar-se en la qualitat del producte o servei, esforçar-se per objectius a més llarg termini, sumar quan cal-, tres virtuts que haurien d’impregnar la nostra economia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!