Males prospectives

Regularment ens topem amb informes prospectius elaborats per organismes oficials i per serveis d’estudis de grans empreses. Quan tracten del mateix tema, és difícil que coincideixin –que no ho facin és part de la seva gràcia, de fet–, però poden presentar uns elements comuns de fons que paga la pena de tenir presents. Últimament, n’han aparegut uns quants sobre l’evolució de l’energia i el seu impacte en el canvi climàtic:

 • L’Organització Internacional de l’Energia preveu una certa frenada en la demanda de petroli d’ara al 2024, però allunya l’arribada al punt d’inflexió –al pic de petroli–, a partir del qual aquesta demanda decreix. La situació combina un alentiment del consum de gasolines amb l’increment de combustibles per a aviació. [1]
 • Durant els anys 2016 i 2017, les set empreses de petroli i de gas más grans del món han engegat més de 100 projectes per a reduir les seves emissions de gasos hivernaculars. Els resultats, detectats pel Boston Consulting Group, són poc estimulants: les han reduïdes en menys d’un 1%. [2]
 • Barclays, després de recordar-nos que la demanda de petroli ha augmentat més del 30% els últims 20 anys, considera tres escenaris de futur, a l’horitzó del 2050. En el més favorable a la sostenibilitat, la demanda de petroli per al transport augmentarà en 6 milions de barrils diaris –un 11%– en relació a l’actual. [3]
 • Segons McKinsey, La demanda global d’energia primària s’aplana a partir del 2035 –avancen l’electricitat i el gas natural en detriment del petroli, que arriba al seu pic poc després del 2030. Tanmateix, la limitació de l’escalfament global a +2°C és força lluny d’assolir-se amb les tendències actuals. [4] Per això, s’activaran nous jaciments de petroli, la meitat dels quals en aigües marines profundes. [5]

Deia que la utilitat dels estudis prospectius és descobrir-hi els elements de fons que els són comuns. Aquests els tenen i no són gaire engrescadors:

 • La dependència dels combustibles fóssils continuarà ben viva els pròxims decennis. La demanda global no s’afebleix malgrat l’avanç de les renovables.
 • La neutralitat de carboni que tants reclamen per al 2050 no sembla gens factible. Continuarà havent-hi emissions netes de gasos hivernaculars.
 • Un increment de la temperatura global inferior a 2°C a finals de segle és altament improbable. Anirà força més amunt.

Vist el panorama, em permeto de treure les meves pròpies conclusions:

 1. Sense canvis dràstics en les polítiques de mitigació, aquesta no es produirà en els ritmes (intensitat i velocitat) necessaris per a salvar-nos de les conseqüències nefastes de l’escalfament global.
 2. Les tecnologies de captura i emmagatzematge de carboni esdevenen prioritàries, tant en la recerca com en la inversió. Aquest carboni capturat hauria de tornar el circuit econòmic com a primera matèria d’una nova indústria química. Novament, cal recerca i inversió.
 3. Les estratègies d’adaptació són essencials i urgentíssimes. Tant les destinades a guanyar resiliència davant les catàstrofes induïdes com les orientades a refer l’activitat econòmica en un entorn climàtic més hostil i minimitzar així els perjudicis a la prosperitat i el benestar.
 4. Cal concentrar esforços en el gran desafiament del canvi climàtic i no distreure’ls cap a altres iniciatives ambientals, per lloables que siguin, quan atendre-les comporti atenuar la implicació governamental, empresarial i social en aquesta indefugible emergència.

Dit queda una vegada més.

[1] Oil 2019: analysis and forecast to 2024. International Energy Agency, març del 2019.

[2] Berns, Maurice; Brogneaux, Christophe; Dewar, Alex; Duso, Marco & Sudmeijer, Bas (2019) In a warming world, how should Big Oil navigate the future? Boston Consulting Group, Boston. 15 pàg.

[3] Investment Bank of Barclays Research Department (2019) Oil in 3D: the demand outlook to 2050. Barclays, Londres. 39 pàg.

[4] Tryggestad, Christer; Sharma, Namit; Rolser, Ole; Smeets, Bram & van de Staaij, Jasper (2019) Global energy perspective 2019: reference case. McKinsey, Nova York. 31 pàg.

[5] Offshore drilling outlook to 2035. McKinsey, maig del 2019.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *