La llarga espera de l’impost de carboni

Uns destacats investigadors del Bruegel, un prestigiós laboratori d’idees amb seu a Brussel·les, han reclamat als futurs presidents de la Comissió, el Consell i el Parlament europeus que abordin els tres grans reptes que, al seu entendre –un entendre expert–, ha de fer front la Unió Europea els pròxims anys [1]:

  1. Definir el lloc d’Europa en un món cada vegada més bipolar per la rivalitat entre els Estats Units i la Xina.
  2. Actuar contra el canvi climàtic.
  3. Gestionar l’economia i la cohesió per a evitar una nova crisi.

Encara que tots tres reptes estan interconnectats, centrem-nos en les seves reflexions sobre el segon. La mesura bàsica que reclamen és la instauració d’un impost sobre els emissions de gasos hivernaculars, perquè el cost d’abocar-los a l’atmosfera sigui dissuasori i es busquin alternatives.

La idea de l’impost de carboni, l’anomenada carbon tax no és pas nova: fou una idea que es va plantejar amb insistència durant la primera meitat del decenni dels noranta (fa 25 anys!). Va fracassar per les pressions dels sectors industrials –que hi veien una amenaça a la seva competitivitat a escala global– i per la resistència dels estats a cedir competències fiscals a Brussel·les. [2] Posteriorment, la proposta ha flotat pels llimbs de la política comunitària –com la seva parenta la taxa Tobin.

No és que la Comissió hagi estat paralitzada, però tots els succedanis que ha impulsat –com el mercat d’emissions– no han obtingut uns resultats a l’alçada de les necessitats. Potser per això ens trobem en emergència climàtica, per les vacil·lacions dels últims trenta anys a l’hora de prendre les decisions que calien, per haver quedat satisfets amb passos més lents i més curts del necessari. Arriba l’hora de deixar d’especular sobre l’impost de carboni i d’implantar-lo amb eficàcia. La renovació de les institucions europees ofereix una nova possibilitat d’actuar amb intel·ligència, determinació i celeritat contra el canvi climàtic. Probablement, l’última.

[1] Demertzis, Maria; Sapir, André & Wolff, Guntram (2019) A strategic agenda for the new EU leadership: memo to the presidents of the European Comission, Council and Parliament. Bruegel, Brussel·les. 25 pàg.

[2] Weisbach, David A. (2011) Carbon taxation in Europe: expanding the EU carbon price. John M. Olin Program in Law and Economics Working Paper, núm. 566.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *