El nou normal

Arran de la recessió, alguns experts van popularitzar el terme i el concepte de nou normal. Explicat senzillament: abans consideràvem que eren normals determinades característiques de l’economia. Després de la crisi, ho són unes altres, algunes considerades anòmales prèviament. Aquestes conformen el nou normal, és a dir, allò que serà normal en els pròxims temps.

Hauríem de tenir prou vista per a extrapolar la idea a la política catalana. Els paràmetres que la dominaven fa 15 anys ja no són vàlids avui: els elements que servien per a explicar els comportaments electorals han canviat, els valors que s’apreciaven en els dirigents públics han mudat, alguns impossibles secundaris han esdevingut abastables prioritaris, el sistema de partits s’ha esquerdat, les relacions amb Espanya s’han subordinat a un paradigma disruptiu…

En definitiva, aspectes perifèrics o, fins i tot, considerats quimèrics han passat a ocupar un rol central en les expectatives d’una part creixent de la societat catalana. S’ha conformat un nou normal, tant en l’àmbit sobiranista com en l’unionista. Malauradament, encara mana massa l’antic normal en els esforços d’interpretació de la realitat política o, encara pitjor, en la presa de decisions sobre com actuar davant els grans i greus reptes que afloren al nostre voltant. Per això, hi ha tanta incomprensió; per això, es cometen tants errors.

Seria molt recomanable, doncs, que ens adonéssim i assumíssim, com abans millor, que ignorar els canvis de fons que s’han produït en la política no ens fa cap bé. Hem d’entendre quin és el nou normal i procurar que el sistema polític del país -les seves estructures i els seus estils- hi responguin satisfactòriament, que es refundin o se substitueixin amb intensitat i celeritat. Ni les nostàlgies -ganes de restituir el passat- ni les inèrcies -ganes d’anar fent sense canvi de rumb- són bones conselleres en el moment actual.

 

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *