Què hauria de ser l’ANC: aportació al debat sobre el nou full de ruta.

L’ANC, segurament, és l’agent polític més important de la República. Més enllà dels partits, que tenen dinàmiques pròpies i tenen bàsicament una funció legislativa al parlament, l’ANC ha sigut durant molt de temps la punta de llança que va marcar, precisament, part de la dinàmica parlamentària i programàtica dels partits republicans.

Durant els darrers mesos però, el context polític del país ha portat a l’ANC a deixar de ser un agent dinamitzador i pressió cap als partits, per esdevenir un agent de suport a l’acció de govern i parlamentària.

El nou període històric que viurem però, reclama que l’Assemblea torni a esdevenir el referent en la construcció de la República.

Així doncs, el nou full de ruta hauria de fixar la voluntat de preparar el país per a una nova realitat:

-Nou context polític:
Aquesta nova etapa de construcció de la República, hereva d’un gran treball i esforç, requerirà de noves maneres d’organització , co-lideratge, discurs i treball.
Caldrà definir noves estratègies de confrontació cívica amb l’Estat, que hauran de passar per l’obediència a les lleis catalanes i la insubmissió a les lleis monàrquiques.

– Liderar debats socials sobre la necessitat de crear estructures d’Estat:
L’Assemblea haurà de liderar el debat ciutadà i, si calgués donar suport, a iniciatives que permetin crear estructures fonamentals que facin de la República un estat no dependent de les empreses de l’IBEX35.

– Impuls d’un procés constituent que ajudi a ampliar majories:
El debat sobre el model de país que volem, els drets de ciutadania, laborals, socials, etc.. són fonamentals perquè creixin les majories socials a favor de la consolidació de la República. Aquests debats constitutius ajudaran a configurar un mapa mental de la República com a nova realitat.

– Internacional: impulsar estratègies d’agermanament amb altres entitats semblants a l’ANC de països europeus que puguin ser lobbies pels seus propis països.
Teixir una estratègia internacionalista no basada només en mitjans de comunicació i pressió política. Fer un esforç ingent per fer aliances amb entitats culturals de referència dins del gruix de països europeus fent que siguin aquestes entitats les que actuïn com a lobbies dins del seu territori.

– Tornar a posicionar-se com a motor del procés de consolidació de la República, exigint als partits actituds menys paternalistes.
L’ANC ha de tornar a tenir un full de ruta propi que no faci seguidisme del joc parlamentari. Ha d’oferir un full de ruta transparent, honest i exigent. Ha de deixar enrere missatges paternalistes i exigir als altres actors polítics que tractin a la ciutadania com a adults.

– Teixir taules de trobada i coordinació
Darrerement hem vist com han nascuts nous actors polítics, des dels CDR als Docents per la Repúblic. Aquestes noves organitzacions, que sovint són difuses, han creat models de participació i penetració social que no s’havien aconseguit. L’ANC haurà d’impulsar la trobada i coordinació entre tots els actors existents i futurs, sobretot a nivell comarcal i territorial, teixint així el territori i afavorint la consolidació d’estructures que poden ser vitals en la defensa cívica de la República.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *