El buit del temps

El bloc de Juli Peretó

4 de gener de 2011
Sense categoria
2 comentaris

TV escèptica

La televisió pública basca, pel seu canal ETB2, acaba d’estrenar un programa de divulgació científica que porta per títol Escépticos. Presentat pel periodista Luis Alfonso Gámez té per objectiu el foment del pensament crític i el dubte, «la millor eina per a comprendre el món». En el primer capítol, emés el passat 1 de gener, es fa un repàs a les teories conspiratives que neguen que els humans hagen arribat mai a trepitjar la Lluna. El presentador entrevista diversos personatges (com ara el físic Echenique, l’astronauta Duque, la historiadora Caba) que aporten dades precises i convincents, però també pregunta a gent del carrer, a uns escolars i a un grup d’estudiants universitaris de ciències (en concret de geologia, però sembla que això no fa la diferència). Aquest darrer fragment és impagable: cap dels estudiants reunits a un laboratori accepta que els humans hagen arribat a la Lluna perquè no troben que hi haja prou proves. El fragment entre el minut 10:30 i el 12:47 demostra, cruament, que alguna cosa greu passa en l’ensenyament de la ciència, o en l’ensenyament en general. Podeu trobar el capítol sencer ací. També podeu llegir els comentaris que fa Luis Alfonso Gámez al seu bloc Magonia sobre aquesta aventura televisiva. S’hi refereix en concret al cas com un cabàs de l’opinió dels universitaris. El primer programa, a més, conté un petit homenatge a Hergé/Tintín i el seu premonitori passeig lunar.
El programa està ben fet i promet ser una divertida excursió per la fascinació per les explicacions científiques de la realitat, més suggerents i inspiradores que qualsevol fàbula sorgida de la fantasia més desbordant.

  1. Sense conèixer massa això de la Lluna (malgrat que més d’un cop estigui als nuvols), trobo que això dels universitaris i altres estudiants és tot un èxit de les campanyes que els dits “esceptics” i “militants del cientifisme” han fet…
    No es que trobi correcte fer entrar en la consciència de la gent idees a cop de creu, però tampoc trobo del tot ètic voler-ho fer a cop de pedra “fòsil”, com moltes pàgines “esceptiques” intenten fer-ho.
    Bé, com a diverttimento, això no està del tot malament…
    Atentament

  2. Es un muy bien piloto. Yo lo vi en directo antes de leer las opiniones, y si que es cierto que algunas cosas quedaban un poco forzadas, pero es entendible al ser el episodio piloto de una posible serie. Tiene momentos graciosos, y Gámez tiene chispa como presentador. El momento más gracioso, cuando Aldrin le pega un puñetazo al tipo que quería hacerle jurar sobre la biblia (no porque me guste mucho la violencia, solo porque el comentario de Gámez en esa escena es buenísimo)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!