Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

8 de juny de 2009
0 comentaris

Tresors d’Atapueca. Els fòssils originals

La Serralada d’Atapuerca és ben a prop de la ciutat de Burgos. La zona és travessada per una escletxa practicada per l’home: el traçat d’un tren miner a hores d’ara inexistent. Doncs bé, allà mateix hi ha un dels jaciments paleoantropològics més importants del món, descobert i començat a excavar en 1976 (…)


El fet, les descobertes, ha donat peu a una exposició, al soterrani de la Pedrera barcelonina, d’algunes importants peces trobades i que ara tenim una ocasió d’or per poder-ne contemplar.

Per fer boca, i abans de res, se’ns mostra el projecte, ja en marxa, de construcció del Museo de la Evolución, a la mateixa capital castellana i bastit sota els auspicis de l’ajuntament socialista i la Junta de Castilla-León.

De seguit, i en acabar, ens endinsem per un espai circular on se’ns presenten gràfics, un vídeo, fotografies, i peces: un crani i una pelvis d’adult; un crani d’una nena de 10 anys; una falange; una peça de sílex… Tots ells, objectes d’una gran, d’una extraordinària importància en termes paleontològics i històrics. 

A Atapuerca, en els diferents espais excavats, s’han trobat un parell de dotzenes de despulles humanes. Hi ha tot d’ossos, d’estris, de peces… les quals ens donen compte de la forma de viure, de la constitució física de les persones… al llarg d’un període de 500 anys, amb informacions d’un enorme valor il·lustratiu.

Un exemple: un home d’1,73m, pesava, normalment, uns 100 quilos, mostrant una estructura òssia i una musculatura prou més potent que els actuals humans. 

Val a dir que uns dels tres co-directors de les excavacions, és el paleontòleg català Eudald Carbonell.

. Tresors d’Atapueca. Els fòssils originals. La Pedrera. Barcelona fins el 28 de juny de 2009.

El crim del caixer automàtic / El crimen del cajero automático

El vídeo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!