Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

10 de març de 2006
0 comentaris

The New World (Terrence Malick)

Ahir vaig anar al cinema apostant sobre segur avalat pels comentaris d’un dels col.laboradors de l’AVUI, el qual qualificà el film de veritable obra mestra. Parlo d'”El nuevo mundo”. Som al mil nou-cents set, tres vaixells anglesos solquen l’oceà i fan cap a les costes verges (després se’n digué Virgínia, de tot allò), indret on molt més tard varen néixer els Estats Units de Nord-america. Els visitants es troben en aquell paradís als nadius, gent pacífica, assenyada, i de bon tracte. El contacte mena a la col.laboració, i també al recel, i després a la confrontació, a la guerra. Al bell mig neix l’amor entre el capità John Smith i la filla del cap de la tribu índia.

“El nou món” és, i no és, una història d’amor; la crònica de les relacions entre dominadors i dominats; la història dels americans; una visió sobre el lligam entre els humans; és i no és una perspectiva sobre les civilitzacions en conflicte; a l’entorn dels malentesos … La pel.lícula, hi torno, és això i molt més. Rodada a la velocitat de la respiració -ara apaivagada, ara en acceleració; presència ben notable d’una bonica i emfàtica banda sonora; càmera omniscient, talment un ull que tot ho veu i registra; diàlegs acurats; veus en off líriques, amb un gran accent poètic; sobreposició de veusi de fluxos, d’estímuls visuals i sonors; excel.lent direcció i treball d’actors.

En art -i estem justament parlant d’art- la perfecció no existeix, si hi existís, aquesta pel.lícula hi seria ben aprop: és el film més bell que recordo. Un film intel.ligent, sensible, ben narrat i millor rodat; una obra mestra. És, també, i no se m’acut pas un millor elogi, una pel·lícula molt femenina. 

— El nuevo mundo (The New World). Dir. Terrence Malick. EE.UU. 2005. Durada: 2 h i 15 min.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!