Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

29 d'octubre de 2012
0 comentaris

The Fluss War Einst Ein Mensch / El río que era un hombre

Un jove alemany viatja, sol com un mussol, per Àfrica, per un paratge de maresmes, vegetació no gaire abundosa, i escassíssim hàbitat humà. El xicot es dirigeix al territori verge de Botswana (…)

Al poc de deixar el jeep, es troba amb un vell i amable pescador nadiu. El desplaçament el fan en canoa. Calor, pluja, dia, nit… fins arribar al seu destí. Allà, a l’entorn d’una foguera la fan petar. L’endemà, el jove confirma, amb sorpresa, que el seu vell i trempat guia és mort.

 

La sort del jove canvia, en un tres i no res, de forma radicalment dramàtica. Sol, sense conèixer les parles indígenes, en una zona força poc habitada, no sap com fer-s’ho per sortir indemne del repte.

 

De cop i volta, el que semblava un viatja interior, amb tocs etnogràfics i antropològics, esdevé un solemne i rotund drama que li ompliran el cap de reptes i preocupacions inesperades.

 

El film senzillament i pausadament filmat, amb una bona interpretació del seu protagonista, ens mostra aquest viatge cap el no res. Vers la solitud, la mort o qui sap on.

Viatge interior, renou intern, emmig de paisatges i horitzons esbatanats…


La conversa amb l’indígena tot sentint com aquest realitza uns precs i escolta música clàssica executada amb piano; el seu avenç pels maresmes en canoa, mig adormit mig conscient; la sobtada picabaralla amb un jove poblador i l’escena final d’unes catarates i una visió d’Àfrica en avió, mentre se sent com parlen els habitants i l’aigua es remou i belluga, constitueixen moments d’una intensa poesia.

 

Un petit gran film guardonat en diverses festivals dedicats al nou i bon cinema.

 

Una oportunitat per conèixer el “nou” Cinema Maldà, en la seva nova etapa: amb sessió contínua i la possibilitat, pel preu d’un, de veure’n els films que es vulguin.

 

Una pel·lícula sorprenent, inesperada, de gran bellesa formal i humana.

 

. The Fluss War Einst Ein Mensch / El río que era un hombre. Dir. Jan Zabeil. Amb Alexander Fehling. Guió Jan Zabeil i Alexander Fehling. 80 minuts. Alemanya. 2011.

 

CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!