Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

13 de novembre de 2016
0 comentaris

L’AVENÇ: L’experiència del PSUC

Aquest novembre analitzem la història i la vigència de l’ideari del PSUC de la mà de Jordi Borja, així com ens aproximem, mitjançant un diàleg a distància, a la figura de Vicenç Navarro, un dels economistes de referència per a les forces progressistes a nivell internacional. Igualment, recuperem una glosa d’Antonio Tabucchi sobre la literatura i el seu poder indestructible; entrevistem a l’escriptor irlandès John Banville i, de la mà de Lluís Quintana, disseccionem els valors imperialistes que traspuen de l’obra de Jules Verne. Encara en el món literari, Joan Todó ressenya el darrer llibre de Jordi Ibáñez Fanés; així com Simona Škrabec ho fa amb “El pes fals”, de Joseph Roth, i Vicenç Pagès Jordà amb l’inquietant món de la secta de Charles Manson de “Les noies”, d’Emma Clyne. En el camp artístic, Fèlix Fanés explora el paper dels pintors cubistes en la 1ª Guerra Mundial; Joaquim Rabaseda ens parla de l’entrada de l’orgue en l’imaginari col•lectiu com a instrument de terror i Imma Merino destaca les habilitats interpretatives d’Isabelle Huppert.

Sumari
L’opinió
Les esquerres perdudes. El futur de les esquerres es juga en el terreny obert de la ciutadania, de la regeneració política des de baix, de la troballa de nous vehicles les expectatives sorgides d’un diagnòstic molt crític amb la situació actual.
Bitllets / Elogi de la literatura . Antonio  Tabucchi. La literatura és una visió del món diferent d’aquella imposada pel pensament dominant, o més ben dit, pel pensament del poder, sigui quin sigui. És el fet de dubtar que allò que la institució vigent vol que sigui d’una manera que sigui exactament com ens la pinten. El dubte, com la literatura, no és monoteista: és politeista.
Bitllets / Jules Verne i el món a l’abast de la mà (dels europeus) . Lluís  Quintana. L’entrada de Jules Verne a la prestigiosa col·lecció literària Pléiade ens fa interrogar sobre quina cosmovisió transmet l’obra d’aquest autor. I és que novel·les com “Els fills del capità Grant” n’evidencien el caràcter de portaveu dels valors imperials francesos (on es mesclen racisme, masclisme, etc.) al més menut.
Els barcelonins, 10 / Novembre . Adrià  Pujol
L’entrevista / John Banville, nedant entre paraules . Josep M.  Muñoz. A Irlanda, els capellans dominaven el país sencer: hi havia censura, hi regnava el terror espiritual… Vivíem aterrits. Entre l’Europa de l’Est comunista dels anys vuitanta i el meu país no hi havia cap diferència: em un lloc manava el Partit i, a l’altre, l’Església. El problema amb la revolta irlandesa de 1916 és que va portar les armes a la política. El sacrifici, el vessament de sang, van passar a ser part del mite irlandès. Sigui quina sigui la qüestió política o nacional, no hi ha res que valgui una sola vida humana.
Perfil / El llibre roig de Vicenç Navarro . Josep M.  Muñoz. Influït per economistes com Gunnar Myrdal i Michal Kalecki, Vicenç Navarro ha intentat combinar el treball teòric i de recerca amb el compromís polític, exercint d’assessor de forces polítiques a favor del canvi arreu del món.
Focus
El PSUC, més que un partit . Jordi  Borja. Les meves universitats van ser el PSUC; moral dels militants i arrelament social; sobre ideologia i revolució russa, les ambivalències dels partits comunistes; la matriu comunista i el PSUC; com es va intentar superar la contradicció de la matriu comunista: l’eurocomunista; velles i noves cultures polítiques.
El cristall dins la flama . Fèlix  Fanés. En allunyar-se de la propaganda imperant a moltes altres expressions culturals, els cubistes reforçaven la seva posició com a artistes, és a dir, com a individus. Enmig d’una guerra inhumana i massificada, l’experiència individual adquiria un valor incalculable, d’autèntica oposició a una dinàmica social destructiva.
Mirador

Literatura / Crònica de 1969 . Vicenç  Pagès Jordà. Emma Cline fa, a “Les noies”, un acurat retrat generacional dels Estats Units de finals de la dècada de 1960. Enmig d’un clima d’inici d’una nova època, en aquell moment també aparegueren gurus com Charles Manson, creador d’una secta que serveix a l’autora per parlar de la societat on té les arrels la nostra i del cantó fosc de la vida.
Literatura / Memòries compartides . Simona  Škrabec. Joseph Roth retrata a “El pes fals”, el difícil encaix entre la voluntat civilitzadora dels grans imperis i l’estat semianàrquic en què es viu a les poblacions de frontera.
Llegir escrivint / Digressiu i cursiu, anacolútic i al·lusiu . Joan  Todó
Història / Brasil, una història tan diversa com la seva terra . Genís  Barnosell. Les professores Lilia M. Schwarez i Heloisa M. Sterling ofereixen una panoràmica dels darrers cinc segles d’història del Brasil en un llibre que incorpora enfocaments novedosos i que per la seva qualitat està cridat a ser un clàssic.
Cinema / Una actriu sempre capaç de sorprendre . Imma  Merino. Isabelle Huppert, amb una filmografia impressionant construïda amb més de quaranta anys de carrera ha tornat a meravellar amb dues pel·lícules recents, “Ell” i “L’avenir”, que conviden a repensar la seva singularitat interpretativa.
Música / L’instrument del diable . Joaquim  Rabaseda. En plena celebració de les festes dedicades als difunts, Juan de la Rubia improvisa la banda sonora de de “Faust” de F.W. Murnau (1926) amb l’orgue del Palau de la Música Catalana.
L’Aparador / El Rec Comtal. 1000 anys d’història . Enric H.  March
L’Aparador / Can Ricart i el patrimoni industrial de Barcelona . Salvador  Clarós
L’Aparador / La setena funció del llenguatge . Laurent  Binet
L’Aparador / Trenes tallades. Records d’una nena de Rússia . Roser  Rosés
L’Aparador / La gran estafa de las preferentes . Andreu   Missé
A L’última / Nabokov, Berlín, Pla (i 2) . Jordi  Puntí
L’Aparador. Exposició. Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà.
El Born Centre de Cultura i Memòria. Carrer Comercial, 5, 08003 Barcelolona. Fins el 8 de gener de 2017.
Exposició. Oteiza. La desocupació de l’espai. Fins el 22 de gener, a La Pedrera.
Exposició. Edicions 1984. La ciutat dels Llibres. Biblioteca Jaume Fuster. Pl. Lesseps, 20-22, 08023. Barcelona.
Nabokov, Berlin, Pla (i 2)
Jordi Puntí
. L’Avenç. 428 / novembre 2016 / 6 €
L'Avenç 428 - novembre 2016
Preu paper 6 € Preu digital 3.99 €

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!