Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

13 d'abril de 2011
0 comentaris

La doctrina del xoc. L?ascens del capitalisme del desastre (Naomi Klein)

Estem davant d’una obra en majúscules, un treball periodístic i de recerca, de contrastació de fonts, de primer ordre. També d’un retrat ben viu del capitalisme que es porta avui. D’un capitalisme desvergonyit, prepotent, que només hi entén i en vol entendre de privatitzacions, desregulacions, i barra lliure al serveis dels mercats; o sigui del capital; o sigui dels poderosos (…)

Rússia, Sud-àfrica, Xile, Brasil, Argentina, Iraq, Estats Units, els tigres asiàtics… passegen per les nostres planes per comprovar, en viu i en directe, els efectes de polítiques d’empobriment massiu, d’enfonsament de nacions i països tot seguint les religioses receptes del déu mercat, en inspiració no pas diferida sinó directa del senyor Milton Friedman i la seva famosa i ben dissortada Escola de Chicago.

 

Klein, canadenca, periodista, ens narra de forma dinàmica, seriosa, amb tot de dades, els efectes devastadors d’un mercat deixat a la seva sort. D’uns països sotmesos a les polítiques del Banc Mundial i del Fons Monetari Internacional.

 

Compte, a més, que aquest llibre explica coses que ara i aquí ens resultaren molt familiars: les crisis, els desatres econòmics o naturals són l’ocasió que aprofiten els neolliberals per agenollar majories socials i països, i tot exagerant la situació, condicionar ajuts a canvi de polítiques de misèria, de desatre.

 

Quedeu, doncs, avisats. Si en voleu saber més, aquí teniu aquest formidable text de reflexió i de combat. La seva autora: una escriptora quebequesa.

 

. “La doctrina del xoc. L’ascens del capitalisme del desastre”. The Shock Doctrine. The Rise of Disaster Capitalisme. Naomi Klein. 739 planes. Editorial Empúries. Barcelona. 2007.

 

CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!