Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

11 de gener de 2015
0 comentaris

Gloria Lasso (catalana i de Radio Madrid)

Estava veient un film d’en José Luis Garci –un dels directors que m’estimo més, i antic responsable de l’agrupació de cinema del PCE, i pel seu tema musical vaig descobrir la història d’aquesta cantant catalana (…)

Gloria Lasso, neix com Rosa Maria Coscolín Figueras (Vilafranca del Penedès, 1922Cuernavaca, Mèxic, 2005), va ser cantant de música lleugera que als anys 50 es féu famosa a França, i que va ser recordada especialment per un tema bell, nostàlgic, de gran rerefons romàntic, la cançó Luna de miel.

Va començar a cantar en sales de festes als 15 anys, encara que també treballà d’infermera. Del seu primer marit, el músic Guillermo Lasso, n’adoptà el cognom com a nom artístic. Posteriorment es casà almenys cinc vegades més.

De Barcelona passà a Madrid, on treballà com a locutora de Radio Madrid. En aquella ciutat obtingué els seus primers èxits amb Bésame en la noche i Malvarrosa, de Fernando García Morcillo. D’ella és Cuando la luna sale, incorporada a la banda sonora de la pel·lícula La próxima vez que vivamos (1946, d’Enric Gómez Bascuas) i altres temes com Camino del cielo, Inútil es fingir i Solo tuya.

Als anys 50 va gravar en català la Sardana de la rosa, amb música de Jaume Torrents i lletra del poeta Miquel Saperas.

El 1954 es va establir França, on esdevingué cantant exòtica del music-hall. Dotada d’una gran veu, conreà “cançó espanyola”, i també cantà moltes adaptacions dels grans èxits del moment. Amb gran repercussió com ara: Hola, que tal (1954), Amour, castagnettes et tango (1955); Etranger au paradis, de 1956, una versió francesa de Stranger in paradise, cançó original de Tony Bennett i que venguè més d’un milió de còpies a França; Toi, mon démon (1956), Buenas noches mi amor (1957), Bon voyage (1958), Sois pas faché (1959), Muchas gracias i Si tu reviens un jour (1960).

El 1963 s’instal·là a Mèxic, per dedicar-se al mercat hispanoamericà. El 1985 encara feu un retorn artístic a França, cantant a la sala Olympia de París, i a Nova York. L’any 2006, l’Ajuntament de Vilafranca dedicà un carrer a la cantant.

 

http://twitter.com/perermerono

CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

BRAUN, memòries d’una fàbrica / BRAUN, memorias de una fábrica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!