Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

Emilio Medan és l’alcalde de Les (Era Val d’Aran) AJUNTAMENT DE LES

“El dia que vulguin ja em faran fora, si s’atreveixen”, diu Emilio Medan és l’alcalde de Les (Era Val d’Aran) en nom d’Unitat d’Aran-PSC, i un dels fundadors d’Unitat d’Aran-Partit Nacionalista Aranès l’any 1980, quan li demanem si no tem que el seu partit el vulgui apartar de l’alcaldia quan col·labori en l’organització del referèndum de l’1 d’octubre a Era Val d’Aran i, per postres, voti ‘sí’. “Si aixequés el cap Joan Raventós tindria un disgust amb aquest PSC”, avisa.

 

Un col·lectiu de polítics, expolítics i societat civil de diverses adscripcions ideològiques reclamen més compromís de les institucions de la Vall amb el referèndum a través d’un manifest. Vostè, alcalde de Les per Unitat d’Aran-PSC, n’és un dels signants. De fet, vostè ja va explicar fa uns mesos que cediria espais per al referèndum de l’1 d’octubre. Com fa compatible aquesta posició amb el fet que el seu partit mantingui vincles amb el PSC, contrari al referèndum?

Perquè Unitat d’Aran és un partit nacionalista que defensa el dret a decidir dels aranesos, i en conseqüència, també dels catalans. Que tinguem un pacte amb el PSC no vol dir que el nostre partit sigui socialista. Nosaltres som nacionalistes aranesos.

 

El líder d’Unitat d’Aran, Francés Boya, és socialista, i membre de l’executiva del PSOE.

Jo no sóc Francés Boya i no sóc ni del PSC ni del PSOE. És veritat que Unitat d’Aran té vincles amb el PSC, però la gent que estem a les llistes d’aquest partit no tots som del PSC. Jo ho vaig ser, però ara no. Lamentablement, Unitat d’Aran s’ha decantat totalment cap a les tesis socialistes. S’hauria de canviar el nom i passar a dir-se Partit Socialista Aranès. Seria més honest amb la trajectòria de la direcció actual.

 

Li consta que Boya ha donat instruccions als alcaldes i regidors per boicotejar el referèndum?

Sí, la qual cosa em sembla del tot impresentable. Els alcaldes no estem al servei del nostre partit, sinó de tot el poble. Celebro la decisió que ha pres Convergència Democràtica Aranesa de donar llibertat als seus alcaldes l’1 d’octubre, és el més coherent i correcte. Però donar instruccions des d’un partit sobre què han de fer els alcaldes em sembla que no és de rebut.

 

Han rebut instruccions del PSC, o només d’Unitat d’Aran?

Suposo que les directrius arriben de Barcelona, i Unitat d’Aran ha acceptat les ordres de bon grat i ha donat instruccions als alcaldes perquè no posin facilitats per celebrar el referèndum, és a dir, perquè el boicotegin.

 

Vostè és alcalde de Les, on Paco Boya és regidor. S’ha dirigit a vostè personalment per instruir-lo?

El meu cas és diferent. Jo com a alcalde no he rebut instruccions, suposo que s’han estalviat dir-m’ho perquè ja saben que ni me’ls escoltaré. Altres alcaldes no han tingut tanta sort. Sigui com sigui, jo mateix tinc previst parlar amb tots els alcaldes d’Era Val d’Aran perquè fem plegats algunes reflexions com a alcaldes respecte a la posició que s’hauria d’adoptar l’1 d’octubre.

Ajuntament de Les, governat per Unitat d’Aran-PSC, col·laborarà perquè els seus veïns puguin votar l’1 d’octubre ACN

 

Vostè mateix va manifestar fa uns mesos que no posaria cap trava al referèndum digués el que digués el PSC. Potser per això el partit el dóna com un cas perdut.

No només no posaré traves, sinó que hi participaré activament.

 

No ha rebut pressions o avisos del seu partit, després que anunciés que defensaria les urnes?

Ja em coneixen, perdrien el temps perquè saben que amb mi aquestes pressions no serveixen per a res. Al contrari. Vaig ser fundador d’Unitat d’Aran i n’he estat secretari general durant vint anys, des del 1980 fins el 2000, i aleshores el nom era Partit Nacionalista Aranès. La direcció actual sap que jo no combrego amb la deriva que ha pres el partit. El dia que vulguin ja em faran fora, si s’atreveixen.

 

Si el líder d’Unitat d’Aran acata les ordres de Barcelona, hi pot haver conseqüències, si vostè col·labora amb la celebració del referèndum.

Fantàstic! Però com que aquestes actituds corresponen a una altra època, no van amb mi. Sincerament, que el PSC ordeni als alcaldes que boicotegin el referèndum és una actitud autoritària pròpia del franquisme. I jo ja tinc una edat! Aquesta gent s’ho hauria de fer mirar. Que ho faci el PP i C’s no és justificable en democràcia però ho puc entendre perquè representen el que representen, però en el cas del PSC no és acceptable de cap manera. Si aixequés el cap Joan Raventós tindria un disgust.

 

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reiterat la posició del partit: No al dret a decidir i no al referèndum. No hi ha matís possible.

Del PSC històric que van muntar en Joan Raventós, Obiols, Maragall i altres històrics ja no en queda res. El PSC d’Iceta és el PSOE pur i dur, i el que ha de fer el líder del PSC és dir-ho clarament.

 

Vostè va ser l’impulsor del pacte d’Unitat d’Aran amb el PSC.

Sí, però quan el PSC tenia un component catalanista amb Pasqual Maragall al capdavant. Ara ha desaparegut. I si en queda una engruna, està tan amagada que és indetectable. Nosaltres vam fer aquest pacte mantenint la nostra independència com a partit d’esquerres nacionalista que érem. El vam fer de tu a tu amb Pasqual Maragall, amb la idea de continuar sent el que érem i que ara ja no som.

L’acalde de Les crida els aranesos a votar ‘sí’ a la independència l’1 d’octubre JORDI BORRÀS

 

Però el cert és que el pacte entre Unitat d’Aran i el PSC es manté.

Sí, però Unitat d’Aran no pot fer el que està fent.

 

Que l’alcalde de Les posi les urnes i col·labori a la normalitat de la jornada, vol dir que l’alcalde anirà a votar?

En primer lloc, hi ha una qüestió estrictament democràtica del dret d’autodeterminació dels pobles. Catalunya vol exercir el seu dret d’autodeterminació, i l’Aran també té aquest dret reconegut pel Parlament. Hem de posar totes les facilitats perquè el poble de Catalunya pugui exercir aquest dret. Com a ciutadans de Catalunya que som, els aranesos tenim dret a participar-hi tot i que som un poble diferent. La prioritat és que tots els aranesos puguin votar. Un altre debat és què ha de fer l’Aran davant del ‘sí’ o el ‘no’ a la independència.

 

I què farà l’alcalde de Les l’1’octubre?

Els aranesos haurien de votar ‘sí’ a la independència de Catalunya, perquè és la República catalana l’únic lloc on els aranesos podran exercir el seu dret d’autodeterminació i veuran reconeguts i protegits, com ja fa Catalunya, els seus drets nacionals i lingüístics. Si no hi ha República catalana, mai no podrem exercir el nostre dret d’autodeterminació.

 

El dret d’autodeterminació seria per decidir si l’Aran forma part d’Espanya o es queda a la República?

Exacte. Tenim en positiu tot el que s’ha fet aquests anys en reconeixement de la nostra nació per part del Parlament de Catalunya, i caldria veure què ofereix Espanya perquè els aranesos poguessin triar quin és el millor camí.

 

Li dóna caràcter vinculant al referèndum de l’1 d’octubre?

Absolutament. Aquells que defensen només el referèndum legal i acordat, entre cometes, amb l’Estat espanyol, senzillament diuen que mai de la vida hi haurà referèndum. Són excuses de mal pagador per no comprometre’s amb la democràcia. Tenint en compte què és el PP, C’s i el PSOE, no es farà mai un referèndum amb el permís de Madrid. Si no acceptes la legitimitat de la Generalitat i de les institucions catalanes, això ja és una altra història.

 

L’Estat insisteix que no hi haurà urnes. Creu que es pot plantejar mesures coercitives per impedir que els catalans puguin votar l’1 d’octubre?

No sé què passarà. El que sí que sé és que qualsevol cosa que diu el Parlament o la Generalitat, automàticament li cau a sobre la Inquisició-Tribunal Constitucional. Seria de difícil justificació internacional que l’Estat faci un acte de força enviant la policia als col·legis electorals. Tampoc crec que hi hagi inhabilitacions, perquè inhabilitar vint alcaldes és relativament fàcil, però 800, no. Hem d’aguantar la pressió fins al darrer moment i deixar molt clar que el Govern i el Parlament tenen un mandat i una fermesa per materialitzar el referèndum.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!